Gemeente Gemeente Lennik

5 - Vaccinatie Covid-19 - veelgestelde vragen

Kan je in de lijst hieronder geen antwoord vinden op jouw vraag?
Check dan zeker ook even

Heb je een medische vraag?
Neem dan contact op met je huisarts.


Veelgestelde vragen

Vaccinatiecentrum Koornmolen

Wie wordt er in vaccinatiecentrum Koornmolen gevaccineerd? 

Vaccinatiecentrum Koornmolen is er voor alle inwoners van de gemeenten van de Eerstelijnszone Pajottenland (Lennik, Gooik, Roosdaal, Bever, Herne en Galmaarden). 


Waarom is er maar 1 vaccinatiecentrum voor Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal? 
 

Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal behoren tot de Eerstelijnszone Pajottenland.

De Eerstelijnszones kregen de opdracht van de Vlaamse overheid om de inrichting van de vaccinatiecentra voor de hele zone te bekijken. In overleg met de deelnemende gemeentes werd gekozen voor Sportcentrum Koornmolen.

Deze locatie voldoet aan de vereisten voor de inrichting en ligt bovendien centraal in de zone, is goed bereikbaar en heeft een grote parking. 


Een ander vaccinatiecentrum is voor mij beter bereikbaar. Mag ik me daar laten vaccineren?
 

Neen, elk vaccinatiecentrum staat in voor de vaccinatie van de mensen van  een aantal gemeentes. De gemeente waar je woont, bepaalt in welk vaccinatiecentrum je gevaccineerd wordt. Wisselen is niet mogelijk want dit zou voor te grote logistieke en operationele problemen zorgen bij het uitnodigen van mensen en het beheren van de voorraad van nodige vaccins in elk centrum. 

Mijn vriend(in) woont bij mij in Lennik maar is hier nog niet gedomicilieerd. Waar moet zij haar vaccin halen?

 
Je krijgt de uitnodiging op basis van de domicilieadres. Je moet je dus laten vaccineren in de gemeente waar je gedomicilieerd bent.


Wat als ik niet in het vaccinatiecentrum Koornmolen geraak?
 

De bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum voor zoveel mogelijk inwoners is een belangrijk aandachtspunt. Er wordt momenteel nog volop werk gemaakt van maatregelen zodat iedereen zo vlot mogelijk naar Vaccinatiecentrum Koornmolen geraakt. Meer info kan je vinden onder de rubriek 'Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum Koornmolen?' of in de bewonersbrief die op woensdag 3 en donderdag 4 maart bij elk van jullie in de bus valt.


Ik ben slecht 
te been, wat nu? 

Wie zich moeilijk zelfstandig kan verplaatsen, mag een begeleider meebrengen. Opgelet: de begeleider zal later zelf ook nog eens terug moeten komen wanneer hij/zij aan de beurt is voor een vaccin en krijgt dus geen voorrang. 


Kan ik thuis gevaccineerd worden?

Mensen worden slechts uitzonderlijk thuis gevaccineerd. Massaal thuis vaccineren gaat niet omdat het vaccin niet zomaar mag worden vervoerd. Bovendien moeten er ook voldoende artsen beschikbaar zijn om bij mensen langs te gaan.

Wie wordt dan wel thuis gevaccineerd? 

  • Er wordt een lijst opgesteld van de patiënten die thuisvaccinatie moeten hebben.
  • Dit gebeurt via de eigen huisarts.
  • Basis: als je je niet kan verplaatsen wegens medische redenen (hoge leeftijd, bedlegerig, rolstoelgebonden, personen die dement zijn, psychiatrische patiënten).

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je huisarts!


Wanneer ben ik aan de beurt? 
 

Als eerste krijgen 65-plussers uit de 6 gemeenten er hun vaccin tegen COVID-19. Dat gebeurt waarschijnlijk in de loop van maart, maar de hele planning hangt af van de leveringen van de vaccins.  

Later komen ook essentiële beroepen en mensen met onderliggende aandoeningen aan de beurt, gevolgd door de algemene bevolking (waarschijnlijk vanaf juni 2021). 

Het vaccineren gebeurt op uitnodiging. Je ontvangt hiervoor een brief en/of SMS en/of mail. De uitnodiging wordt verstuurd vanuit Vlaanderen. De gemeentebesturen hebben geen inspraak of invloed op de volgorde van vaccineren en het tijdstip van de afspraken. 

Meer informatie over de Vlaamse vaccinatiestrategie vind je op www.laatjevaccineren.be/covid-19


Hoe verloopt het vaccineren?
 

In het Vaccinatiecentrum Koornmolen zijn meerdere vaccinatielijnen. Elke vaccinatielijn is goed voor 20 à 25 inentingen per uur.  

Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige/arts je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje onder toezicht rusten in de wachtruimte. 


Faciliteiten vaccinatiecentrum Koornmolen?

Kan ik ter plaatse iets eten of drinken?

Neen, het is niet toegelaten in het vaccinatiecentrum te eten of te drinken


Is er kinderopvang?

Neen, als je echt niet anders kan dan je kinderen mee te brengen, dan kan dat. Zij mogen niet vrij rondlopen in het vaccinatiecentrum. Voor kinderen vanaf 12 jaar is het dragen van een mondmasker verplicht.


Kan ik mijn huisdier meebrengen?

Huisdieren zijn niet toegelaten


Zijn er lockers (voor bv. motokledij)?

Er zijn geen lockers voorzien.


Is er een borstvoedings/afkolfruimte?

Neen. Een bezoek aan het vaccinatiecentrum zal ongeveer een half uur duren.


Is er openbare wifi?

Er is geen wifi.

Is het gebouw toegankelijk voor rolstoelen?

Ja, het gebouw is toegankelijk voor rolstoelen.
 

Mag ik mijn blindengeleidehond meebrengen?

Ja, je mag je blindengeleidehond meebrengen.


Zijn er (aangepaste) toiletten (voor rolstoelgebruikers)? 

Er zijn toegankelijke toiletten beschikbaar.


Het covid-19 vaccin

De belangrijkste vragen over coronavaccinatie beantwoord


Is de vaccinatie gratis?
 

Ja, de vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger. 


Is vaccinatie tegen COVID-19 verplicht?
 

Neen. In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dit is voor COVID-19 niet anders. We raden je aan, in ieders belang, je te laten vaccineren. 


Waarom is het zo belangrijk om je te laten vaccineren tegen COVID-19?

Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.


Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Neen. De vaccins zullen aangeboden worden aan beroepsgroepen, risicogroepen en leeftijdsgroepen in functie van de kenmerken en beschikbaarheid van de vaccins.  Alle vaccins tegen COVID-19 die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in een breed vaccinatieprogramma gebruikt te worden. 

Meer vragen en antwoorden over de verschillende vaccins tegen COVID-19 kan je treugvinden op de website van het FAGG (Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten).

Ik wil een ander type vaccin. Kan ik mijn afspraak omboeken?

Het is niet mogelijk om te boeken naar een ander type vaccin. Indien je een bepaald vaccin niet wenst, wordt jouw afspraak geannuleerd. Alle mensen die op het einde van hun voorrangsgroep nog niet gevaccineerd werden, krijgen opnieuw de kans om zich te laten vaccineren. Ook dan zal het type vaccin opnieuw willekeurig bepaald worden en is er geen keuze mogelijk.

DUS: een medisch attest vragen is niet nodig want er wordt niet omgeboekt.

Hoeveel vaccins heb ik nodig?

Voor een volledige bescherming tegen corona heb je 2 vaccinaties nodig. Hoeveel tijd er zit tussen de eerste en de tweede dosis, hangt af van het type vaccin. Voor de vaccins van Pfizer en Moderna is dat momenteel 3 weken, voor het vaccin van AstraZeneca 12 weken.  


Sommige landen stoppen met het toedienen van het AstraZeneca vaccin. Gaat België dit ook doen?
 

In een aantal landen werd beslist om de vaccinatie met het Astra Zeneca vaccin tijdelijk op te schorten. Deze beslissing werd genomen omdat er een indruk was dat het vaccin in een aantal gevallen tot  problemen met de bloedstolling zou kunnen leiden.

Het Europese geneesmiddelen agentschap (EMA) heeft  de cijfers grondig  geanalyseerd en daaruit blijkt dat het aantal tromboses (klontervorming)  bij mensen die ingeënt werden met een Astra Zeneca vaccin lager is dan wat men zou mogen verwachten bij een gelijkaardige populatie die niet gevaccineerd is.

Ook in het Verenigd Koninkrijk, waar er ondertussen 11 miljoen mensen met dit vaccin werden ingeënt en er dus een heel grote ervaring is, blijkt er geen toename van het aantal tromboses te zijn.

De huidige evidentie toont duidelijk aan dat het vaccin niet de oorzaak is van de gemelde tromboses.

Het specifieke lot waarover er ongerustheid is, werd niet in België geleverd.

Op basis van deze wetenschappelijke gegevens blijft de Task Force achter de vaccinatie met dit vaccin staan en ziet men geen enkele reden om de vaccinatie met het Astra Zeneca niet te laten gebeuren.

De veiligheid van de gevaccineerden blijft uiteraard prioritair en dit wordt verder dagelijks opgevolgd.


Waar kan ik terecht voor meer informatie over het vaccineren? 


Vrijwilligers

Ik heb me opgegeven als vrijwilliger. Waarom kreeg ik nog geen info?

We kregen veel reacties op de oproep naar vrijwilligers. We leggen momenteel de puzzel en contacteren je zo snel mogelijk.  We hebben alle helpende handen nodig!

Momenteel draait het Vaccinatiecentrum Koornmolen nog niet op volle toeren. Daarom zijn er maar een beperkt aantal (gevaccineerde) vrijwilligers aan de slag.


Ik heb me opgegeven als vrijwilliger. Wanneer zal ik gevaccineerd worden?

Momenteel draait het Vaccinatiecentrum Koornmolen nog niet op volle toeren. Daarom zijn er maar een beperkt aantal vrijwilligers aan de slag. Werd je nog niet gecontacteerd? Nog even geduld, we contacteren je zo snel mogelijk.


Heb je een andere vraag rond vrijwilligerswerk in het vaccinatiecentrum Koornmolen?

Neem dan contact op met vaccinatiecentradilbeekgooik@dilbeek.be of 0491 96 53 26.


Algemene informatie

Algemene informatie en antwoorden op veelgestelde vragen rond corona in het geheel vind je via: