Gemeente Gemeente Lennik

Babytheek - nieuw in Lennik

27 juni opende Lennik, als eerste in Vlaams-Brabant, zijn eigen Babytheek, een uitleendienst voor babyspullen. Een Babytheek is een soort van bibliotheek voor spullen die een baby nodig heeft of de ouders gebruiken in de eerste 12 maanden na de geboorte.

De Babytheek is een uitleendienst voor babymateriaal op initiatief van de Gemeente Lennik en Netwerk Bewust Verbruiken met steun van de Provincie Vlaams-Brabant. Het project maakt kwalitatief babymateriaal toegankelijk voor een breed publiek.

Alle ouders zullen het wellicht herkennen: we verachten een kindje "Hoera wat spannend", maar ook "Help, wat hebben we allemaal nodig?"

En dan begint de zoektocht, de kooptocht en ook de grote vragen: “Heb ik dit echt allemaal nodig straks?”. Want voor je het weet, staat je appartement of huis vol met spullen
waarvan anderen zeggen dat het handig kan zijn, nuttig is, absoluut noodzakelijk of makkelijk voor af en toe. En eigenlijk allemaal maar voor even, want een baby groeit ontzettend snel. In sommige garages of zolders staan spullen te wachten tot een volgende geboorte of een neefje of nichtje dat nog moet komen.

Bovendien heeft niet iedereen een ruim netwerk om op terug te vallen en babyspullen van te
krijgen. De Babytheek biedt een oplossing aan deze noden. De Babytheek maakt kwalitatieve babyspullen toegankelijk door middel van een uitleensysteem. Jonge gezinnen die lid
zijn van de Babytheek kunnen op een leuke en toegankelijke manier spullen ontlenen om te testen en te gebruiken, om vervolgens weer terug te geven zodat iemand anders er iets
aan heeft. Daarnaast zet het project in op sociale contacten, duurzaamheid en sociale inclusie. De Babytheek streeft naar leefbare, duurzame en sociale buurten.

Het lenen van babyspullen brengt heel wat voordelen met zich mee:

 • Je krijgt toegang tot kwalitatieve babyspullen die je vaak maar kort nodig hebt.
 • Het is een eenvoudige en goedkope oplossing om de druk op het aanschaffen van de babyuitzet1 te minderen.
 • Het is een manier om plaats te winnen door enkel spullen in huis te halen die je op dat
  moment nodig hebt.
 • Het is een makkelijke manier om nieuw leven te geven aan reeds gebruikte babyspullen.
 • Het ondersteunt het delen van goederen (toegang wordt belangrijker dan bezit) van jongs af aan.

Inclusiviteit is een belangrijk element van het concept Babytheek. Naast het milieuvriendelijke aspect, spreekt het ook veel mensen aan door de sociale en economische voordelen die erbij komen kijken. Jonge ouders kunnen zeer goed overweg met het internet en online tools, en zijn reeds vertrouwd met de duurzame en circulaire gedachte. Voor een
andere doelgroep van de Babytheek, mensen met minder kansen en middelen, is het milieuvriendelijke aspect minder belangrijk. De economische voordelen spelen bij hen een
veel grotere rol. Om deze (en andere reden) is het bereiken van deze groep mensen minder evident. Maar net omdat de Babytheek een veelzijdig concept is, is het het ideale middel
om verschillende groepen mensen aan te spreken en samen te brengen.

1 Een onderzoek onder 2000 Vlamingen in 2017 wees uit dat er gemiddeld 6.500 euro aan babyspullen uitgegeven wordt bij de komst van een eerste kind. (Standaard, 21/12/2017)

Wannneer is de Babytheek open?

De Babytheek is wekelijks open op woensdagavond tussen 13.30 en 16.30 uur, op donderdagavond tussen 16.30 en 19.30 uur en op zaterdagvoormiddag tussen 9 en 12 uur.

Hoeveel bedraagt het lidgeld?

Het lidgeld voor de Babytheek bedraagt 30 euro per persoon per jaar. Lid worden van de Babytheek doe je ter plaatse tijdens de openingsuren (wo 13.30-16.30, do 16.30-19.30 en za 9-12 u). Van zodra je lid bent, kan je online items reserveren op babytheeklennik.be en deze in de winkel ophalen van zodra ze beschikbaar zijn.

Hoe kan ik lid worden?

 1. Creëer online een account 
 2. Kom langs in de Babytheek en betaal je abonnement €30 (sociaal abonnement is mogelijk, contacteer hiervoor je maatschappelijk assistent)
 3. Samen vervolledigen we je klantenfiche (tel nr, adres, …)
 4. We nemen een kopie van je ID kaart
 5. Je gaat akkoord met het reglement

? KLAAR! Vanaf nu kan je items lenen uit de Babytheek Lennik.

LET OP:

- Reservatie vervalt indien items niet opgehaald worden binnen de twee openingsmomenten volgend op startdatum reservatie.

- Items kunnen enkel tot 4 maand voor uitlening gereserveerd worden.

Hoe lang kan ik babyspullen ontlenen?

In de Babytheek kan je babyspullen ontlenen.

Hoe lang je de spullen wil ontlenen kies je zelf, uit volgende opties:
1) Lange termijn: Max. 6 maanden (met de mogelijkheid deze te verlengen met nog eens max. 6 maanden)
2) Korte termijn: Max. 3 weken (bv. voor op vakantie of als je een kindje op bezoek hebt, ...)
3) Producten die je wil testen zodat je geen overbodige aankopen doet. Deze kan je ook max. 3 weken testen.

Gepubliceerd op za 27 jun 2020