Gemeente Gemeente Lennik

De Lijn start samenwerking met autocarbedrijven om de drukbezette lijnen te ontlasten

Vanaf vandaag start De Lijn een samenwerking met autocarbedrijven om de drukbezette lijnen te ontlasten en het vervoer via De Lijn vlot en veilig te houden. Deze autocars rijden tijdens de schoolspits achter de meest drukbezette bussen met het label 'versterkte rit'.

Vlot en veilig openbaar vervoer. De prioriteit van De Lijn. Wist je dit al over het aanbod van De Lijn?

Sinds de start van het nieuwe schooljaar rekenen heel wat mensen op De Lijn voor hun dagelijkse verplaatsing. De Lijn wilt dit vlot en veilig laten verlopen. Daarom blijven alle gekende veiligheidsmaatregelen gelden én werkte De Lijn aan een samenwerking met autocarbedrijven. 

In september nam de drukte op de bussen toe. De Lijn deed er alles aan om dit op te vangen: zo voorzagen ze versterkingsritten op de meest drukbezette assen en schakelden ze extra én grotere voertuigen in.

Mede door de impact van het coronavirus was dit helaas onvoldoende. Daarom start De Lijn vanaf vandaag, maandag 5 oktober, een samenwerking met autocarbedrijven. Deze autocars rijden tijdens de schoolspits achter de meest drukbezette bussen met het label ‘versterkte rit’.

In Lennik zal lijn 163 (Lennik Markt - Halle Station) om 7.45u van maandag t.e.m. vrijdag, alsook lijn 142 (Lennik SGI - Anderlecht Erasmus) om 16.35 uur op maandag versterkt worden met een autocar.

Ook benieuwd welke autocars en versterkingsritten er nog in de buurt rijden?
Bekijk dan hier het totaaloverzicht voor Vlaanderen.

Als het te druk wordt op de bussen van De Lijn, kunnen reizigers hier gebruik van maken. Dit beperkt zich niet enkel tot de schoolgaande jeugd, maar ook gezinnen, jongvolwassenen en senioren zijn welkom. Let wel – net zoals op de gewone lijnbussen – heb je als reiziger ook op de autocars een geldig vervoerbewijs nodig. De Lijn biedt zo een maximale capaciteit én houdt het vlot en veilig.

De lijncontroleurs houden een oogje in het zeil. Zij informeren, sensibiliseren en zorgen voor begeleiding onderweg. Ze letten bijvoorbeeld op een goede spreiding over verschillende voertuigen.


Draag zelf ook je steentje bij aan veilig openbaar vervoer.

Zelf kan je ook bijdragen aan een veilig openbaar vervoer. Hoe? Door je mondmasker te dragen (+12 jaar). Niet alleen is dit verplicht aan alle bushaltes, in alle voertuigen en in de autocars van De Lijn. Het dragen van een mondmasker is hier extra belangrijk omdat maximaal afstand houden niet altijd lukt.

Daarnaast vraagt De Lijn je de gekende hygiënemaatregelen toe te passen (niezen in de elleboog, handen regelmatig wassen of ontsmetten) en thuis te blijven indien je je ziek voelt. 


Vermijd de ochtend- en avondspits

Door de ochtend- en avondspits te vermijden is er voldoende ruimte voor iedereen op onze voertuigen. Met de routeplanner van De Lijn stippel je probleemloos je traject uit.


Gepubliceerd op ma 05 okt 2020