Gemeente Gemeente Lennik

Drie nieuwe afvalzakken in 2021

In 17 gemeenten verschijnen vanaf 1 januari 2021 nieuwe kleuren in het straatbeeld. In samenwerking met de lokale besturen en Fost Plus introduceert Intradura op 1 januari 2021 maar liefst 3 nieuwe afvalzakken: een uniforme restafvalzak, een vernieuwde en uitgebreide PMD-zak én een GFT-zak. Met niets dan voordelen voor meer dan 300.000 inwoners en 17 deelnemende gemeenten.

 

Eenvoudiger en duurzamer

Zoals het spreekwoord zegt, komen alle goeie dingen per drie. Stephan Verwee, algemeen directeur van Intradura: “Vanaf 2021 werken we met drie nieuwe afvalzakken. Ze zijn in de 17 deelnemende gemeenten overal beschikbaar aan dezelfde prijs. We gaan naar drie formaten van 60L, 30L én het nieuwe 15L voor de zwarte restafvalzak en de groene GFT-zak. Handig voor de groeiende groep van alleenstaanden, kleine gezinnen en afvalarme gezinnen. De uitgebreide PMD-zak behoudt zijn formaat.”


Daling afvalvolume: win-win!

“We introduceren de nieuwe afvalzakken natuurlijk niet zomaar”, zegt Gunther Van Heymbeeck, operations manager bij Intradura. “Dit kadert in een bredere kijk op intergemeentelijk afvalbeleid. De bedoeling is om met z’n allen steeds minder restafval aan te bieden. De 19 gemeenten in ons werkingsgebied hebben nu nog één van de hoogste restafvalvolumes in Vlaanderen. Een sorteerproef leert dat vandaag meer dan de helft van het afval in de restafvalzak daar eigenlijk niet in thuis hoort. Er komen nog teveel plastic verpakkingen, GFT, papier en karton,… terecht bij het restafval. De verbranding van restafval kost bovendien handenvol geld en het is nefast voor de gezondheid en het milieu. Dan is het voordeliger voor het milieu en voor de portemonnee als er respectievelijk meer plastic verpakkingen en meer groenafval in de uitgebreide PMD-zak en GFT-zak gaan. Die zijn bovendien recycleerbaar tot nieuwe grondstoffen. Iedereen heeft de sleutel zelf in handen om het restafval te doen slinken. In de ID Krant, op www.intradura.be en op Facebook leveren we regelmatig handige en heel eenvoudige tips.”


Zeventien deelnemende gemeenten

Zeventien gemeenten in Halle-Vilvoorde zullen meestappen in het project: Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Linkebeek, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat en Wemmel. Merchtem en Dilbeek behouden wel eigen oplossingen voor GFT. Bever en Grimbergen behouden nog een eigen restafvalzak, maar krijgen vanaf 1 januari 2021 wel de uitgebreide PMD-zak. 

Tot eind december blijven de deelnemende gemeenten werken met de bestaande afvalzakken. Vanaf 1 januari 2021 volgt een overgangsperiode van zes maanden. Vanaf 1 juli 2021 worden enkel nog de nieuwe afvalzakken opgehaald. Inwoners hebben dus ruimschoots de tijd om de bestaande voorraad afvalzakken op te gebruiken en vlot over te schakelen op het nieuwe systeem.