Gemeente Gemeente Lennik

Egelstraat

Lennik stapt mee in de campagne Egelstraat. Maak jij ook een egelwegel?

Met zijn stekels en spitse snuit kent iedereen de egel wel, en door zijn voorliefde voor slakken ziet elke tuinier hem graag komen. Aangezien onze tuinen echter meer en meer hermetisch worden afgesloten, hebben egels vaak geen andere keuze dan via de straat van de ene naar de andere tuin te lopen. Op straat sneuvelen ze dan al te vaak onder de wielen van een auto, de egel is dan ook steevast één van de meest gemelde verkeersslachtoffers op dierenonderdewielen.be. Om hieraan iets te doen wil Natuurpunt, via het project ‘Egelstraat’ iedereen bewust maken van het belang van tuinen voor de overleving van de egel in Vlaanderen. De gemeente Lennik springt mee op de kar en roept al haar inwoners op om hun tuinen met elkaar te verbinden door het maken van een ‘egelwegel’. Dit is een opening van 15 x 15cm in of onder de tuinomheining, waardoor egels veilig van de ene naar de andere tuin kunnen lopen. Wie dit in Lennik doet, krijgt bovendien een heus ‘egelwegel’-bordje om boven de doorgang te hangen (zo lang de voorraad strekt te verkrijgen bij de milieudienst van de gemeente). Vergeet niet een foto van je egelwegel op sociale media te plaatsen met de hashtag #egelstraat en #lennik. Zo kun je ook andere mensen inspireren om egels van een verschrikkelijk lot te redden. 

Als er 10 tuinen in één straat meedoen, wordt deze straat zelfs uitgeroepen tot een echte ‘Egelstraat’. Denk je hiervoor in aanmerking te komen, neem dan contact op met je lokale egelteam via egelstraat.be. Het egelteam komt dan langs met het straatnaambord 'Egelstraat' dat je op leuke plaats in de straat kunt uithangen en wie weet komen jullie als eerste in de krant met jullie prestatie! Ook voor hulp bij het maken van egelwegels kun je terecht bij het egelteam.

Meer info over de campagne en hoe je je tuin egelvriendelijk kunt maken lees je op www.egelstraat.be

 

Contact opnemen met het egelteam doe je via volgende link: https://www.natuurpunt.be/pagina/hoe-word-je-een-egelstraat#deelnemendegemeentes 

 

Om Lennik en zijn inwoners te helpen bij de omslag naar een egelvriendelijke gemeente, zijn we nog op zoek naar enkele vrijwilligers voor het Lennikse egelteam: mensen die willen op pad gaan om egelwegels te helpen maken, en om reeds gemaakte doorgangen na te kijken en te voorzien van een bordje. Geïnteresseerd? Neem dan contact op via egelstraat@natuurpunt.be . Natuurpunt voorziet een korte opleiding.