Gemeente Gemeente Lennik

Vlaamse Meesters in Situ: Verborgen parel voor het eerst te bewonderen

Met het project 'Vlaamse Meesters in Situ' wil Openbaar Kunstbezit Vlaanderen werken van Vlaamse Meesters, die nog in de oorspronkelijke site hangen, ontsluiten voor een breed publiek. Dankzij de Koning Boudewijnstichting en met steun van het Fonds Baillet-Latour hebben wij het monumentale altaarstuk 'Het Visioen van de Heilige Gertrudis' van Gerard Seghers laten restaureren. Dit schilderij ...
Met het project 'Vlaamse Meesters in Situ' wil Openbaar Kunstbezit Vlaanderen werken van Vlaamse Meesters, die nog in de oorspronkelijke site hangen, ontsluiten voor een breed publiek. Dankzij de Koning Boudewijnstichting en met steun van het Fonds Baillet-Latour hebben wij het monumentale altaarstuk 'Het Visioen van de Heilige Gertrudis' van Gerard Seghers laten restaureren.

Dit schilderij werd circa 1625 geschilderd voor de Sint-Gertrudiskapel, die rond die tijd in het kasteelpark werd opgetrokken. Op het doek leidt een engel de Heilige Gertrudis tot bij Maria en het kind Jezus. De vroegmiddeleeuwse Heilige Gertrudis van Nijvel stond vooral bekend om haar gastvrijheid tegenover pelgrims. Ze liet kerken, kapellen, scholen en gasthuizen bouwen en zorgde voor armen en behoeftigen. Gertrudis werd aangeroepen tegen ratten- en muizenplagen, koorts en krankzinnigheid. Ze wordt dan ook afgebeeld met muizen om haar staf.
De belangrijke barokschilder Gerard Seghers schilderde in de trant van Caravaggio en Rubens.
Dit gerestaureerde werk is voor het eerst te bewonderen in het Koetshuis van het kasteel. Via een interactief touchscreen en een persoonlijk audioverhaal kom je meer te weten over het schilderij, de schilder en de site. Ook op kindermaat!

Bovendien creëerde olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere een geurinstallatie op maat van het schilderij. Hij brengt de beleving opnieuw tot leven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

 •  vr 28 juni 2019 tot zo 29 september 2019
  maandag
  gesloten
  dinsdag
  van 10 tot 18 uur
  woensdag
  van 10 tot 18 uur
  donderdag
  van 10 tot 18 uur
  vrijdag
  van 10 tot 18 uur
  zaterdag
  van 10 tot 18 uur
  zondag
  van 10 tot 18 uur

Prijs

€ 1,00
Basistarief: 1,00 €; -18 jaar: 0,00 €

Waar

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Organisatie

Kasteel van Gaasbeek