Gemeente Gemeente Lennik

Winkels, handelszaken en markten

Meest actuele updates en communicatiemateriaal

Op https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/coronavirus-toegelaten kan je steeds de meest actuele updates van toegelaten economische activiteiten terugvinden. Daarnaast kan je er ook kant en klaar communicatiemateriaal downloaden om je klanten te informeren over de geldende basisregels.

Meer info 

Meer info over het coronavirus en zijn gevolgen voor ondernemingen in het algemeen kan je nalezen op https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus


In deze update geven we je een stand van zaken en overzicht van de belangrijkste wijzigingen n.a.v. het overlegcomite op 19-03-2021

Niet-essentiële winkels op afspraak

Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt. 

Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak. 

Sluiting niet-medische contactberoepen

De niet-medische contactberoepen moeten sluiten. Dit betreft onder meer:

  • de schoonheidssalons;
  • de niet-medische pedicurezaken;
  • de nagelsalons;
  • de massagesalons;
  • de kapperszaken en barbiers;
  • de tatoeage- en piercingsalonsAmbulante handel, markten en kermissen
 

  • Het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële producten geldt niet voor de aanwezigheid van kramen op markten. Zo kunnen alle ambulante handelaren, ongeacht de aard van hun activiteit, op de markt aanwezig zijn.
  • Huis-aan-huis- en leurdersactiviteiten, van welke aard dan ook, zijn verboden (art. 7 bis)  
  • Kermissen, rommelmarkten, brocantes, jaarmarkten, kerstmarkten en winterdorpen blijven verboden.


De wekelijkse markt alsook de wekelijkse de boerenmarkt in Gaasbeek zijn open.

Wekelijkse markt SKL
Om de veiligheid van iedereen te garanderen werd er in overleg met de marktkramers en op basis van de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad een circulatieplan opgemaakt. Zo is het volledige marktplein nu autovrij om zoveel mogelijk plaats tussen de kramen mogelijk te maken. Zoals opgelegd, zal er eveneens slechts één in- en één uitgang voorzien worden. Bezoekers van de markt volgen verplicht het éénrichtingsverkeer. Voor elk marktkraam is er een klantenzone waarin een maximum aantal klanten worden toegelaten. Marktkramers & bezoekers dragen verplicht een mondmasker. Zowel bij de in- als de uitgang wordt een standje voorzien waar bezoekers hun handen kunnen ontsmetten.
 

De marktbus rijdt elke dinsdag volgens het standaard uurschema:

Op het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker verplicht.

 
Boerenmarkt Gaasbeek

Ook voor de boerenmarkt Gaasbeek is er een circulatieplan van kracht dat waakt over de richtlijnen inzake social distance en hygiëne.


Mondmaskers verplicht

Het dragen van een mondmasker is verplicht voor alle personen van 12 jaar of ouder op private of publieke druk bezochte plaatsen of als het niet mogelijk is om een veilige afstand te houden.

Dat is vooral het geval in winkels, winkelstraten, markten en andere zones bepaald door de bevoegde lokale overheid en afgebakend met een aanplakking die de toepassingsuren preciseert, winkelcentra, de plaatsen waar horeca-activiteiten toegelaten zijn, conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en de gebouwen bestemd voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening, openbare gebouwen en gerechtsgebouwen (voor alle publieke en niet-publieke delen), bibliotheken, spelotheken en mediatheken.

Als het dragen van een mondmasker door medische redenen niet mogelijk is, kan een gelaatscherm worden gebruikt. De personen die in de onmogelijkheid zijn een mondmasker, een alternatief in stof of een gelaatsscherm te dragen omwille van een beperking, gestaafd door middel van een medisch attest, moeten niet voldoen aan de wettelijke bepalingen die deze verplichting voorzien.