Gemeente Gemeente Lennik

Winkels, handelszaken en markten

Vanaf maandag 19 oktober gaat Covid-19 alarmniveau 4 van kracht en geldt:

Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u en er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.

Mondmaskers verplicht

Om meer duidelijkheid en uniformiteit te bieden aan zowel de lokale besturen als aan de burgers, werd maandag 12 oktober via een politiebesluit van de gouverneur de verplichting verlengd om op het hele grondgebied van Vlaams-Brabant een mondmasker bij te hebben.

Daarnaast werd het dragen van een mondmasker in de hele provincie verplicht op een
aantal publieke plaatsen en evenementen. Concreet gaat het over o.a. over openbare
gebouwen, markten en kermissen, toeschouwers bij sportwedstrijden en begraafplaatsen tijdens de Allerheiligenperiode.

Gids veilige winkels & handelszaken

Algemeen principe: alle ondernemingen en verenigingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten mogen openen voor het publiek.

Die regel geldt niet voor de volgende ondernemingen of onderdelen van ondernemingen die gesloten blijven:

 • jacuzzi’s, stoomcabines en hamams, behalve indien hun gebruik privé is;
 • discotheken en dancings (heropening ten vroegste voorzien op 1 september 2020).

Ondernemingen mogen hun activiteiten hernemen volgens de minimale algemene regels, zoals vervat in de gidsen om de verspreiding van COVID-19 op de werkplek tegen te gaan (algemene gidsgids voor de handelgids voor de horeca), eventueel aangevuld met regels van het sectorprotocol dat op hen van toepassing is.

Er is een gids opgesteld over de opening van winkels, de uitoefening van beroepen met en zonder fysiek contact en de organisatie van de ambulante handel. Die gids bevat ook aanbevelingen voor

 • winkelcentra,
 • beroepen met en zonder contact,
 • ambulante activiteiten en markten,
 • kermissen,
 • bioscopen,
 • wellnesscentra,
 • binnenspeeltuinen,
 • kansspelinrichtingen van klasse I en II,
 • pretparken,
 • handelsbeurzen.

De gids is bedoeld om zelfstandigen en winkeliers te helpen om hun activiteiten uit te oefenen in veilige omstandigheden, zodat een nieuwe golf van COVID-19 besmettingen voorkomen kan worden. Download de gids onderaan de pagina.

Markten

Vanaf maandag 19 oktober gaat Covid-19 alarmniveau 4 van kracht en geldt:

Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kerstmarkten zijn verboden.Vanaf medio mei heropenden de wekelijkse markt in het centrum van Sint-Kwintens-Lennik (alsook de wekelijkse marktbus)  en de boerenmarkt in Gaasbeek.

wekelijkse markt

Om de veiligheid van iedereen te garanderen werd er in overleg met de marktkramers en op basis van de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad een circulatieplan opgemaakt. Zo is het volledige marktplein nu autovrij om zoveel mogelijk plaats tussen de kramen mogelijk te maken. Zoals opgelegd, zal er eveneens slechts één in- en één uitgang voorzien worden. Bezoekers van de markt volgen verplicht het éénrichtingsverkeer. Voor elk marktkraam is er een klantenzone waarin een maximum aantal klanten worden toegelaten. Marktkramers & bezoekers dragen verplicht een mondmasker. Zowel bij de in- als de uitgang wordt een standje voorzien waar bezoekers hun handen kunnen ontsmetten.

boerenmarkt Gaasbeek

Ook voor de boerenmarkt Gaasbeek is er een circulatieplan van kracht dat waakt over de richtlijnen inzake social distance en hygiëne.

Communicatiemateriaal

Via onderstaande link vind je kant en klaar communicatiemateriaal om je klanten te informeren over de geldende basisregels: https://drive.google.com/drive/folders/1PyYdH5tlmE_bkNVGKjLR0VSi3XHbdyKn

Meer info

https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/coronavirus-toegelaten