Het Kasteel van Gaasbeek is gesloten voor restauratiewerken. Tot in 2023!
Het Park en de museumtuin blijven open!
Museum
Het Kasteel van Gaasbeek creëert jaarlijks tentoonstellingen in samenwerking met hedendaagse kunstenaars. Deze projecten combineren geschiedenis, erfgoed, kunst, verhalen en theater op een sfeervolle en interactieve manier.
Geschiedenis
Een bewogen geschiedenis
De voorloper van het huidige kasteel werd gebouwd in de dertiende eeuw als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Brussel. In de daaropvolgende eeuwen werd het kasteel meermaals verwoest en heropgebouwd. Ook zijn functie evolueerde van strategische burcht tot zomerresidentie en buitenverblijf. Het werd achtereenvolgens bewoond door verschillende adellijke families. Lamoraal, graaf van Egmond, was een van de bekendste eigenaars. Eind achttiende eeuw kwam het kasteel in handen van de Italiaanse markiezenfamilie Arconati Visconti. Het werd een centrum waar geleerden en kunstenaars elkaar ontmoetten.
Een kasteel in romantische neostijl
Op het einde van de negentiende eeuw nam markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares, het initiatief voor een grondige verbouwing. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en creëerde zo een heuse tijdmachine, waarin zij het verleden kon herbeleven.
De restauratie door architect Charle-Albert streefde niet zozeer naar het herstellen van een originele toestand, wat paste binnen de idealiserende negentiende-eeuwse opvattingen over monumentenzorg. De voorgevel moest zo oud mogelijk lijken en het karakter van de middeleeuwse burcht versterken: er werden torentjes, schietgaten en kantelen toegevoegd. Voor de binnenkant van het kasteel werd een heel andere stijl gekozen: de neorenaissancestijl, naar de favoriete periode van de markiezin. Binnenin werd een historiserend decor gecreëerd waarin originele kunstwerken en antiquiteiten aangevuld werden met kopieën. Haar comfortabele privéappartement liet de markiezin in neorococostijl inrichten.
De markiezin schonk het kasteel in 1921 aan de Belgische staat. Drie jaar later werd het als museum geopend.
Evenementen
Een overzicht van de evenementen vind je hier:
http://www.kasteelvangaasbeek.be/nl/evenementen
Park & museumtuin
Het Kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park (49 hectare) dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België!
Tijdens uw wandeling ontdekt u enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel met altaarstuk van Gerard Seghers, het barokpaviljoen met zijn unieke stucplafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog, die opgericht werd ter ere van Napoleon, en de voormalige conciërgewoning (nu brasserie Graaf van Egmond). Verder omvat het domein drie grote vijvers. Een gedroomde plek voor onthaasting!
De Museumtuin biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, het zogenaamde leifruit). De tuin omvat ook de vroegbarokke, ommuurde Franse tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel.
http://www.kasteelvangaasbeek.be/nl/park-en-museumtuin