Gemeente Gemeente Lennik

Kasteel van Gaasbeek - Ne mobliez mie - gratis toegang voor Lennikenaren

Begin deze zomer heropende het Kasteel van Gaasbeek zijn deuren. Na drie jaar van restauratiewerken blinken de kasteelkamers als nooit tevoren. Het Kasteel van Gaasbeek wil een open huis zijn voor alle Lennikenaren. De gemeente Lennik is uitermate fier op de aanwezigheid van het kasteel op haar grondgebied en wil sterk inzetten op een nauwe samenwerking. 

Gratis toegang voor alle Lennikenaren

Als Lennikenaar pluk je hier uiteraard de vruchten van en kan je het Kasteel van Gaasbeek gratis* bezoeken op vertoon van een bewijs van woonst.

Opgelet, de gratis tickets gelden enkel voor een bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek en niet voor een bezoek aan de Museumtuin.

* -18 jarigen hebben altijd gratis toegang

WAT VALT ER TE BELEVEN?

Een leeg maar gerestaureerd kasteel

Wij presenteren het kasteel dit jaar zonder collectie, in al zijn puurheid. De aandacht gaat uit naar het gebouw zelf, zo krijg je oog voor de kleine details die je nooit eerder opmerkte. De gereconstrueerde wandschilderingen zullen je omver blazen met hun kleurenpracht. Ook de nooit eerder opengestelde ‘kamer van Carletto’ maakt nu deel uit van het museumparcours. Zelfs voor de kasteelkenners valt er dus veel nieuws te beleven.

Ne mobliez mie – Oefeningen in zelfbehoud, een filmische expo

Exact honderd jaar na het overlijden van markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel, nodigden wij theatergezelschap FC Bergman uit om een tentoonstelling te creëren voor deze plek. Zij doken in onze verhalen en raakten gefascineerd door de vele foto’s waarop de markiezin prijkt in een middeleeuws pagepakje. Deze fotoreeks inspireerde FC Bergman tot de creatie van een aantal korte films die zich in en rond het kasteel afspelen. Residu’s van deze filmsets blijven her en der achter en treden in dialoog met de kasteelkamers. Samen met de filmprojecties nemen ze je mee in een meditatie rond een niet nader genoemde vrouw die zich, net als de markiezin, bekwaamt in gedaanteverwisselingen. Zo spint ze een web van alternatieve identiteiten rond zich heen. Wil ze zichzelf verliezen? Of probeert ze zich net van haar bestaan te verzekeren?

Schatten van Vlieg

Gezinnen en kinderen zullen hun speurneus wel erg letterlijk kunnen ophalen deze zomer, Schatten van Vlieg keert terug naar het kasteel en verstopt ook hier een schatkist.

Zomerbar Bobette

Bekomen van alle indrukken of even uitblazen? Dat kan je dit jaar doen in de heuse pop-up zomerbar die neerstrijkt in het voormalige koetshuis van het kasteel. Bij mooi weer kan jij je dus een echte kasteelheer of -dame wanen, nippend aan een glas in de binnentuin.

Parkgebouwen

Ook de binnentuin en het park worden nieuw leven in geblazen. In het park staan enkele bijzondere stenen getuigen, zoals de gloriëtte met zijn weelderige stucplafond en de feeërieke Sint-Gertrudiskapel, die we elke zondag openstellen.

We zien jou graag komen!