Gemeente Gemeente Lennik

Met de januari nieuwtjes van het Energiehuis 3Wplus misloop je geen enkele premie

Dankzij de nieuwsberichten van het Energiehuis 3Wplus, het Energiehuis voor heel Halle-Vilvoorde, loop je geen enkele premie,... meer mis. Lees verder en ontdek alle interessante informatie voor deze maand.

Premie thuisbatterij verlengd tot eind 2021

Voor wie thuis hernieuwbare energie opwekt, kan de aankoop van een thuisbatterij interessant zijn. Zeker nu bij nieuwe zonnepanelen het systeem van de terugdraaiende teller is weggevallen en een hoger zelfverbruik aan te raden is, zal de vraag naar zo’n thuisbatterij stijgen. Alleen is de prijs ervan eerder aan de hoge kant. Daarom werd beslist om de premie, die in 2019 in het leven werd geroepen, met een jaar te verlengen tot eind 2021. De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur werkelijke capaciteit met een maximum van 3.200 euro of 35 procent van de investeringskosten.

Meer info of een premie aanvragen kan via omgeving.vlaanderen.be/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij

Nieuwe premie voor verwijderen van asbest

Wil je het dak of de buitengevel van je woning isoleren én meteen ook asbestveilig maken, dan kan je in 2021 en 2022 via Fluvius een extra premie aanvragen. Bovenop de bestaande premie voor het aanbrengen van dak- of gevelisolatie, is er extra ondersteuning als je meteen ook de asbestleien, het asbesthoudend onderdak of de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen. De extra premie bedraagt in de meeste gevallen 8 euro per vierkante meter. Voor de verwijdering van asbest in het dak loopt deze maatregel ook na 2022 verder. Voorwaarde is wel dat de werkzaamheden uitgevoerd worden door een professionele aannemer.

Meer info: www.ovam.be/ondersteuning-en-subsidies-0

Premie hoogrendementsglas en buitenmuurisolatie verdubbeld

De overheid wil mensen extra aanmoedigen om hun woning te isoleren en verdubbelt de premie voor het laten plaatsen van hoogrendementsglas en buitenmuurisolatie. Voor isolerende HR-beglazing stijgt de premie van 8 naar 16 euro per vierkante meter, voor het plaatsen van buitenmuurisolatie aan de buitenkant krijg je vanaf 2021 een premiebedrag van 30 euro per vierkante meter. De premies voor buitenmuurisolatie aan de binnenkant (15 euro per vierkante meter), voor spouwmuurisolatie (5 euro per vierkante meter) en dak- of zoldervloerisolatie (4 euro per vierkante meter) blijven gelijk.

Meer info: energiehuis.3wplus.be/premies/zoek-je-premie 

Renteloos lenen tot 60.000 euro voor ingrijpende renovatie

Wie vanaf 2021 eigenaar wordt van een energieverslindende woning of appartement en de energieprestatie ervan gevoelig verbetert binnen de vijf jaar, kan aanspraak maken op een renteloos renovatiekrediet. De banken Belfius, Triodos, VDK Bank, Crelan, Onesto Kredietmaatschappij en CVK hebben de lening sinds begin 2021 in hun aanbod. Argenta, KBC en BNP Paribas Fortis volgen in de loop van januari. Het Vlaams Energieagentschap neemt de rente voor zijn rekening.

De maximum te lenen som bedraagt 60.000 euro en is van toepassing voor wie zijn woning met label E of F naar een label A brengt. Wie een label B of C wil behalen voor zijn woning, kan respectievelijk voor 45.000 en 30.000 euro lenen. Voor een appartement is een lening van hoogstens 45.000 euro mogelijk. Het renovatiekrediet heeft een looptijd van maximum 20 jaar en kan enkel aangevraagd worden als er een woonkrediet loopt.

Meer info: www.energiesparen.be/veelgestelde-vragen-renteloos-renovatiekrediet

Gepubliceerd op vr 01 jan 2021