Gemeente Gemeente Lennik

Met de april nieuwtjes van het Energiehuis 3Wplus misloop je geen enkele premie

Dankzij de nieuwsberichten van het Energiehuis 3Wplus, het Energiehuis voor heel Halle-Vilvoorde, loop je geen enkele premie,... meer mis. Lees verder en ontdek alle interessante informatie voor deze maand.

Energielabels huishoudapparaten en elektro in nieuw jasje

De energielabels van huishoudelijke en elektrische apparaten zijn aangepast. Het nieuwe systeem bevat zeven klassen van A tot G. Gedaan dus met A+, A++ en A+++.

De energielabels die het energieverbruik van elektrische en huishoudelijke apparaten weergeven, hebben een make-over gekregen. Doorheen de jaren kregen steeds meer toestellen de energieklasse A (van A+ tot A+++) waardoor vele consumenten ervan uitgingen dat ze een van de meest energiezuinige toestellen op op de markt hadden aangekocht. Het nieuwe systeem, dat begin maart in voege is gegaan, bevat zeven klassen die van A tot G gaan. Opvallend is dat geen enkel toestel al meteen het A-label krijgt. Dat wordt voorbehouden aan toestellen die in de toekomst hogere energieprestaties zullen leveren dan wat vandaag op de markt is. De kleurcode van groen tot rood blijft behouden.

Oude labels met de nieuwe vergelijken heeft geen zin. Zo komt een A+++-koelkast vandaag in klasse B of C terecht.  Consumenten die twijfelen of ze een nieuw of nog een oud energielabel voor zich hebben, kunnen nagaan of er een QR-code op het etiket staat. Is dat het geval, dan gaat het om een nieuw label.

Tot eind november loopt een overgangsperiode waarin de oude en nieuwe labels samen in omloop zijn. De nieuwe energielabels gelden voorlopig enkel voor huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (geen droogkasten), televisie- en computerschermen, koelkasten en diepvriezers, en huishoudelijke voetwassers. Vanaf 1 september 2021 komen daar ook elektrische lampen bij. Andere categorieën toestellen worden later toegevoegd.


Hogere premies voor energiebesparende ingrepen in huis met nachttarief

Sinds begin dit jaar gelden hogere premies voor wie aangesloten is op het elektriciteitsnet met uitsluitend nachttarief (met exclusieve nachtteller) en energiebesparende investeringen uitvoert. Deze maatregel speelt in op de verhoogde elektriciteitskosten voor gezinnen met uitsluitend nachttarief ten gevolge van de gefaseerde uitdoving van het uitsluitend nachttarief. Concreet betekent dit dat gezinnen met een exclusief nachttarief vanaf 2021 beroep kunnen doen op verhoogde premies voor de isolatie van daken, vloeren, muren, alsook hoogrendementsbeglazing, warmtepompen en warmtepompboilers. De premies voor de investering in een zonneboiler en zonnepanelen worden niet verhoogd voor klanten met uitsluitend nachttarief.

Meer info via de website van de Vlaamse overheid (https://www.vlaanderen.be/energiefactuur-voor-elektriciteit-of-aardgas/aanpassingen-nachttarief-op-vlak-van-distributienettarieven)


Dak isoleren? Gebruik de handige calculator

Netbeheerder Fluvius heeft een handige calculator ontwikkeld voor wie zijn dak (extra) wil isoleren. Via de calculator kan je verschillende simulaties doen om zo meerdere resultaten te vergelijken. Je hoeft behalve de oppervlakte van je hellend of plat enkel in te geven welk type en hoeveel isolatie je momenteel hebt en welke je beoogt. Nadien weet je meteen hoeveel energiewinst je kan boeken per jaar (in euro, kubieke meter gas en kilogram CO2 -uitstoot). Ook wordt een indicatie gegeven over de kostprijs, de terugverdientijd en de hoogte van de BENOvatiepremie.

De calculator is te vinden op de website van Fluvius (https://benoveren.fluvius.be/dakisolatie-berekenen)


Eigenaar van zonnepanelen? Bereken zelf je jaarlijkse energiekost

Eigenaars van zonnepanelen kunnen in de praktijk maar een deel van de opgewekte energie zelf verbruiken. Op momenten dat de zonnepanelen niets of weinig produceren, moet er stroom van het net gehaald en dus gekocht worden. De opgewekte energie van de zonnepanelen die je niet zelf verbruikt, kan je verkopen aan een leverancier.

Om te weten hoeveel je als eigenaar van zonnepanelen ongeveer je energiekost jaarlijks zal bedragen, kan je terecht op de website van de Vlaamse energieregulator VREG. De V-test zelf is er technisch nog niet klaar voor om dit eenvoudig mee te nemen in de schatting van de totale jaarkost, maar de VREG ontwikkelde wel al een stappenplan met automatische calculator waardoor je dit relatief eenvoudig zelf kan berekenen.

Meer info via de website van de VREG (www.vreg.be/nl/bereken-uw-jaarkost-bij-kopen-en-verkopen-elektriciteit)

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie verlengd tot eind 2022

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie is verlengd tot eind 2022. De premie is verhoogd tot 10.000 al is ze niet cumuleerbaar met het federale btw-tarief van 6 procent.

Ook in 2021 en 2022 is het mogelijk om als particulier een premie te krijgen voor de afbraak van één of meer gebouwen in Vlaanderen en de herbouw van één of meer woningen of een appartementsgebouw die ermee gepaard gaat. Het bedrag van die Vlaamse sloop- en heropbouwpremie is zelfs opgetrokken van 7500 tot 10.000 euro. De premie is wel niet meer cumuleerbaar met het federale btw-tarief van 6 procent.

De slooppremie moet aangevraagd worden binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning voor de sloop en de heropbouw. Dossiers die te laat worden ingediend, kunnen niet genieten van de premie. Om in aanmerking te komen voor de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie moet aanvragers een verklaring op eer doen dat ze niet in aanmerking kunnen komen voor het btw-tarief van 6 procent en geen aanvraag daartoe ingediend hebben of zullen indienen.

Meer info via de website van het VEKA (https://www.energiesparen.be/slooppremie)

Gepubliceerd op do 08 apr 2021