Gemeente Gemeente Lennik

Risicofase natuurbranden voor Vlaams-Brabant naar code groen

Het Agentschap Natuur en Bos evalueert tijdens de brandgevaarlijke periodes het brandrisico in bos- en natuurgebieden.

UPDATE 04/09:

Aangezien er op dit ogenblik geen bijzonder risico meer is op natuurbranden heeft het Agentschap Natuur en Bos beslist om de risicofase voor natuurbranden af te schalen van code geel naar code groen voor haar natuurgebieden in Vlaams-Brabant.

--------------------------------------------------

Opschaling Risicofase natuurbranden voor Vlaams-Brabant naar code oranje

Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke wind voorspeld waardoor waakzaamheid voor natuurbranden geboden is.

Het brandrisico van natuurbranden wordt dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke alarmeringsfase van kracht is. De fases worden uitgedrukt in kleurcodes. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen.

Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke (oosten)wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar, waardoor waakzaamheid geboden is.

Daarom werd er vandaag, 25 mei, beslist dat onze provincie over gaat naar code oranje.

Als bijlage kan je het ANIP+ Natuurbranden terugvinden waarin o.a. de afspraken staan in verband met deze kleurcodes.

Op de website van ANB kan je de natuurgebieden terugvinden waarop deze waarschuwing betrekking heeft: https://www.natuurenbos.be/brandfase-vlaams-brabant

Gepubliceerd op do 28 mei 2020