Gemeente Gemeente Lennik

Palokenstraat (gedeelte tussen Koestraat en Schapenstraat) wordt schoolstraat als proefproject vanaf 6 maart

Gemeente Lennik maakt in 2023 verder werk van veilige schoolomgevingen. Daarom zal de Palokenstraat, gedeelte tussen Koestraat en Schapenstraat, bij wijze van proefproject tijdelijk ingericht worden als schoolstraat.

Bij het begin en einde van de schooldag verandert de straat voor een schoolpoort vaak in een chaotisch samenspel van auto's, fietsers en voetgangers. In een schoolstraat wordt de straat gedurende een bepaald tijdsslot aan het begin en/of einde van een schooldag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers, fietsers en steppers kunnen dat gedeelte wel nog in en uiteraard blijft deze ook toegankelijk voor de hulpdiensten.

In de Palokenstraat, gedeelte tussen Koestraat en Schapenstraat, geldt eenrichtingsverkeer. Ze wordt vanaf maandag 6 maart 2023 afgesloten ter hoogte van het kruispunt met de Koestraat en dat op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15 uur tot 16 uur en op woensdagmiddag van 11.15 uur tot 12.15 uur.

Het verkeer komende van de Koestraat dient de schoolomgeving te verlaten richting de Frans Devoghellaan. Dit gedeelte van de Palokenstraat is tijdens de schoolstraat eenrichting (enkel uitrijden richting F. Devoghellaan) met uitzondering van fietsers. Dit gedeelte van de Palokenstraat is en blijft fietsstraat. Fietsers mogen in beide richtingen blijven fietsen. 

Met deze ingreep wil de gemeente de verkeersveiligheid aan het SGI verbeteren. Het gaat om een proefproject tot en met 30 juni 2023 dat nadien geëvalueerd zal worden.

Parkeren

Er wordt uitdrukkelijk gevraagd de verkeer- en parkeerregels te respecteren rondom de site van het SGI. Dit enkel en alleen ten voordele van de veiligheid van de kinderen.

We raden aan de parking van KFC te gebruiken en op wandelafstand is het ook mogelijk parking Den Bleek te gebruiken.

Wat is een schoolstraat?

Een openbare weg in de nabijheid van een onderwijsinstelling waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen motorvoertuigen geweerd worden door een verkeersbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding “schoolstraat”, tenzij het onderbord in een uitzondering voorziet voor bepaalde motorvoertuigen.

Welke regels gelden in een schoolstraat?
 • De openbare weg is voorbehouden voor voetgangers, rijwielen en speed pedelecs.
 • Bepaalde voertuigen hebben toch toegang :
  • prioritaire voertuigen (o.a. hulpdiensten) wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt
  • voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de wegbeheerder
 • Rij je als bestuurder in de schoolstraat dan doe je dit stapvoets. Je laat de doorgang vrij voor de voetgangers en fietsers, verleent hen voorrang en stopt er zo nodig voor. De bestuurders brengen de voetgangers en fietsers niet in gevaar en hinderen hen niet.

Wat is een fietsstraat?

Een straat die is ingericht als fietsroute, waar specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers, maar waarop tevens motorvoertuigen zijn toegestaan.

Welke regels gelden in een fietsstraat?
 • Je mag met een motorvoertuig een fietsstraat inrijden, maar je mag er nooit sneller rijden dan 30 km/u.
 • Je mag met een motorvoertuig geen fietsers inhalen.
 • Ook fietsers moeten de regels respecteren: ze mogen de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen.
 • Bestuurders van rijwielen of speed pedelecs worden gelijkgesteld met fietsers.
Gepubliceerd op ma 06 mrt 2023