Gemeente Gemeente Lennik

Project Schapenstraat

Update fase 5

Fase 5 omvat de Schapenstraat tussen de Baasbergstraat (incl. kruispunt) en de Oude Brusselstraat (incl. kruispunt) en de Oude Brusselstraat. Volgende planning is onder voorbehoud van de (weers)omstandigheden:

 • 22/03 - 25/03:  plaatsen van glijbeton voor de borduren van de fietspaden
 • 29/03 - 2/04: afwerken waar mogelijk
 • 5/04 - 9/04: verlof
 • 12/04: fundering nivelleren voor de asfaltering van het fietspad
 • 13/04 - 14/04: aanbrengen van de onderlaag van het asfalt van het fietspad
 • 15/04 - mei: afwerking

Planning gieten toplaag asfalt in fase 2-3-4

In de week van 16/11/2020 wordt de toplaag asfalt van de rijbaan in fases 2 en 4, alsook de toplaag van het fietspad in fase 3 gespoten. Deze werken omvatten het vegen van de rijbaan en het fietspad, het spuiten van een kleeflaag op de onderlaag asfalt en het gieten van de toplaag asfalt. Het is uitermate belangrijk dat er niet op deze kleeflaag gereden, gestapt of gefietst wordt. Dit enerzijds om deze laag intact tehouden en anderzijds omdat dit goedje overal aanplakt wat onuitwisbaar is.

Wanneer pakt men welke fase aan?

Voor fase 2 (huisnummers 54 t.e.m. 104 + Oude Schapenstraat 2 &4) moet de rijweg vrij zijn op dinsdag 17/11/2020 vanaf 7 uur ’s morgens voor de veegwagen. Wagens mogen die dag nog op de oprit staan. Woensdag 18/11/2020 rond 6 uur zal de kleeflaag gespoten worden, gevolgd door het gieten van de toplaag asfalt.  Wagens dienen dinsdagavond (of woensdagochtend voor 6u) buiten deze fase geparkeerd te worden. De aannemer heeft de volledige baan nodig waardoor je vanaf 6u niet meer van je oprit zal kunnen rijden. Donderdagochtend 19/11/2020  mogen jullie, van zodra het asfalt goed afgekoeld is, opnieuw over de rijbaan rijden.

Voor fase 3 (huisnummers 174 t.e.m. 247) moeten het fietspad en de rijweg vrij zijn voor de veegwagen op dinsdag 17/11/2020 vanaf 10 uur. Op die moment kunnen wagens wel nog op en af de oprit rijden. Donderdag 19/11/2020 rond 14 uur wordt de kleeflaag op het fietspad gespoten. Vrijdag 20/11/2020 giet de aannemer de toplaag asfalt van het fietspad. Hiervoor is de volledige rijbaan nodig. Wagens dienen vanaf donderdag voor 14 uur buiten deze zone geparkeerd te worden. Vanaf zaterdagochtend 21/11/2020 lag er opnieuw over het fietspad gereden worden en kan je terug op je oprit parkeren. Wagens kunnen vrijdag na de werkuren op de rijbaan voor het huis geparkeerd worden, maar over het fietspad rijden is uit den boze.

Voor fase 4 (Baasbergstraat) wordt de kleeflaag gespoten op woensdag 18/11/2020 rond 12 uur. Woensdagnamiddag, of uiterlijk donderdag 19/11/2020 wordt ook hier de toplaag asfalt gegoten. Wagens dienen woensdag voor 12 uur buiten deze zone geparkeerd te worden. De aannemer heeft de volledige baan nodig voor deze werken, waardoor je niet van je oprit zal kunnen rijden. Vanaf vrijdagochtend mag je opnieuw over de rijbaan rijden.

Start fase 5 (update BESIX 16 oktober)

Op maandag 26 oktober om 06:30u starten wij met de 5de (en laatste!!!) fase van de werken in de Schapenstraat. Fase 5 omvat de Schapenstraat tussen de Baasbergstraat (incl. kruispunt) en de Oude Brusselstraat (incl. kruispunt) en de Oude Brusselstraat.

Vanaf dan zal de passage over deze werfzone dus niet meer mogelijk zijn, ook niet voor de fietsers. Deze werken zullen ca. tot april 2021 duren.

 • De fietsers die langs de kant van Schepdaal, via de Oude Brusselsestraat komen, dienen via Zwijnenbergstraat / Bossuitstraat te gaan. De Baasbergstraat geeft immers ook uit op onze fase 5…
 • Ook de fietsers die van de kant van de N8 komen moeten via de Scheestraat naar de Zwijnenbergstraat / Bossuitstraat


Toevoeging BESIX 23 oktober

Maandag 26/10 starten wij met de 5de en laatste (!!) fase van de werken: de Schapenstraat vanaf de Baasbergstraat tot en met de Oude Brusselsestraat (van N° 21 t.e.m. N° 23).
We beginnen met het affrezen van de asfaltverharding en de opbraak van de fietspaden,
borduurs en bermen. De uitbraak van de fundering van de rijbaan gaan we zo lang mogelijk
uitstellen, om de werf nog berijdbaar te houden.

Op 23/11 starten wij met de rioleringsaanleg vanaf de Baasbergstraat richting de Oude Brusselsestraat. Dit zal vermoedelijk 2 maand duren, tot midden januari.
Aansluitend koppelen we de huizen aan op de hoofdriool en vervolgens starten we aan de
wegenisopbouw. Eerst de rijweg en nadien de fietspaden. We hopen tegen april klaar te zijn
met de werken.

Zoals eerder gezegd op de infoavond, doen wij ons uiterste best om jullie woningen (na de
werkuren) met de wagen toegankelijk te houden; dat houdt in dat we een (traag) berijdbaar
wegoppervlak en opritjes ter hoogte van jullie woningen voorzien.
Onze werken gaan langzaam, en dus zijn ze voorspelbaar. U ziet ons al van ver komen, dus
probeer mee in te schatten wanneer je niet meer met je wagen zal buiten kunnen. Dit zal
zeer dikwijls nog wél kunnen. Maar ook soms niet. Spreek ons aan als we naderen.

Voor het gieten van de greppel en het asfalt moeten wij de werf ook na de uren wel eens
een paar dagen helemaal afsluiten voor plaatselijk verkeer. Hierover zullen wij jullie tijdig via
een bewonersbrief berichten…

Voor de veiligheid van jullie zelf én van onze mensen: maak oogcontact met onze chauffeurs
& machinisten alvorens u hen kruist, of in hun buurt komt. Kom nooit in de draaicirkel van
onze kranen, tenzij je van de machinist toelating hebt. Dit is een gedeelde
verantwoordelijkheid!

Spreek ons aan, maar respecteer de richtlijnen rond social distancing.
Ik ben steeds aanspreekbaar op de werf, dat is de beste manier om aan correcte informatie
te geraken. Via mail kan ook, maar dat duurt misschien langer...
We starten om 06:30h en stoppen rond 15:30h. Ik ben meestal nog iets langer in mijn
werfkeet (op de Ninoofsesteenweg t.h.v. de Schapenstraat).

Een vervelend gevolg van de werken is dat de vuilniswagens van Intradura niet op de
werfzone kunnen / willen. De huisvuilophaling zal met andere woorden niet meer kunnen
plaatsvinden voor jullie woningen totdat fase 5 terug wordt opengesteld voor verkeer.
Daarom werden verzamelpunten afgesproken met Intradura ter hoogte van Schapenstraat N°180 en Schapenstraat N°124. Dit ophaalpunt zal gesignaleerd worden met een bord & nadarhekkens. Hier kunnen jullie al jullie vuilnis plaatsen voor ophaling.Fase 4: Baasbergstraat

Op maandag 13 juli gaat het bouwverlof in, dat duurt tot 3 augustus. Nadien gaat de aannemer aan de slag in de Baasbergstraat, de vierde fase van deze werken. Het wegdek zal worden opgebroken vanaf de Oude Schapenstraat. Er wordt een steenslag aangelegd om de straat toegankelijk te houden.

18 augustus wordt gestart met de aanleg van de riolering, ook vanaf de Oude Schapenstraat. Na 4 werkweken verwacht de aannemer dit te hebben afgerond en te kunnen starten met de huisaansluitingen. Nadien wordt de weg opnieuw aangelegd.

De woningen in de Baasbergstraat worden na de werkuren (6:30 - 15:30) zoveel mogelijk bereikbaar gehouden met de wagen. Wanneer de riolering wordt aangelegd voor je deur is je woning enkele dagen niet bereikbaar. Hou er rekening mee dat wanneer de rioleringssleuf nog maar enkele huizen verwijderd is men snel bij jouw woning zal zijn. Ook tijdens de wegopbraak en de heraanleg van de fundering en het wegdek zullen de woningen enkele dagen niet bereikbaar zijn. De bewoners zullen nog geïnformeerd worden over de juiste data.


Werken Schapenstraat - fase 3

Fase 3 bestaat uit het gedeelte van de Schapenstraat tussen N8 en de Oude Brusselsestraat, een stuk van de Korte Schapenstraat en de Molenweg. De aannemer is begonnen met de opbraak van fietspaden, borduren en bermen in de minst bebouwde gedeeltes. Daarna worden ook de zones voor de huizen onder handen genomen.

Na de paasvakantie wordt de riolering aangelegd in de Schapenstraat vanaf de N8 en de Oude Brusselsestraat. Op 20 april wordt het wegdek opgebroken en kan de rioleringsaanleg beginnen vanaf de N8 richting Lennik. Dit zal vermoedelijk tot na het bouwverlof duren. Aansluitend koppelt de aannemer de huizen aan op de hoofdriool en vervolgens starten ze aan de wegenisopbouw. Eerst de rijweg en nadien de fietspaden. De aannemer hoopt tegen december klaar te zijn met deze 3de en grootste fase van het werk.

Tijdens de werken zijn de woningen niet bereikbaar met de wagen terwijl er voor de deur en oprit riolering wordt aangelegd. Na de werkuren doet de aannemer zijn uiterste best om alle woningen met de wagen toegankelijk te houden d.m.v. het aanleggen van een traag berijdbaar wegoppervlak en het voorzien van opritjes ter hoogte van de woning. Ook nadat de riolering voor de deur is aangelegd wordt de bereikbaarheid zo goed mogelijk gehouden. Te voet zal de woning altijd bereikbaar zijn. 

Voor de veiligheid van jullie zelf én van onze mensen: maak oogcontact met de chauffeurs & machinisten alvorens je hen kruist, of in hun buurt komt. Kom nooit in de
draaicirkel van werkende kranen, tenzij je van de machinist toelating hebt. Dit is een gedeelde
verantwoordelijkheid!

Spreek de aannemer gerust aan bij vragen, maar respecteer de richtlijnen rond social distancing. Zij mogen tot op heden gelukkig nog doorwerken van hun opdrachtgever en de overheid, maar dienen zich (en jullie samen met hen) strikt aan de richtlijnen te houden.

Planning aanleg wegenis fase 3 (update BESIX infra 16 september 2020)

Inmiddels is de rioleringsaanleg klaar en zijn straatslokkers bijna geplaatst in fase 3. Nu is de wegenisaanleg aan de beurt.

Zie hieronder het verder verloop van deze werken. Er zit een kleine vertraging op de planning, daarom een update: 

 • 17 t.e.m. 22/09 glijbeton borduurs fietspad (van nr 180 t.e.m. 220)
 • 28 t.e.m. 30/09 nivelleren fundering asfalt fietspad
 • 1/10 onderlaag asfalt fietspad
 • 2/10 --> december 2020 afwerking

Vanaf 17/09 zal de toegang tot jullie oprit (van nr. 180 tem 220) met de auto opnieuw onmogelijk zijn, aangezien we de inritjes terug moeten wegnemen i.f.v. de glijbeton… Zodra de beton voldoende hard is, zullen we deze inritjes opnieuw aanleggen.

Op de dag van de glijbeton mogen jullie niet op de vers gegoten borduur stappen. De borduurtjes zijn klein en laag, dus jullie kunnen hier perfect over stappen.


Gelieve 17/09 voor 06:30 jullie wagen elders te zetten (van nr 180 tem 220).
Wij nemen de opritjes eerste werk weg.


Deze planning is uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.Werken Schapenstraat - fase 2

Fase 1 zit in de afwerkingsfase. Momenteel is BESIX druk in de weer met het plaatsen van de boordstenen. In februari staan het afwerken van de voetpaden en het aanleggen van de onderlaag asfalt voor de rijbaan op de planning. Dit laatste is afhankelijk van de weersomstandigheden en de heropstart van de asfaltcentrales. Volgens de laatste berichten zal  13 februari de bovenste funderingslaag worden aangelegd en genivelleerd. Vrijdag 14 februari wordt de onderlaag asfalt geplaatst. Na aanleg van de onderlaag zal fase 1 opengesteld worden voor gebruik. De toplaag asfalt zal waarschijnlijk aangelegd worden tijdens de paasvakantie om zo min mogelijk hinder voor het Sint-Godelieve-Instituut te veroorzaken.

Tijdens de uitvoering van de laatste werken in fase 1 is BESIX reeds gestart met de voorbereidende werken in fase 2.

Wat houdt fase 2 in?

Fase 2 omvat de heraanleg van de Schapenstraat vanaf het kruispunt met de Palokenstraat tot het kruispunt met de Baasbergstraat (excl. kruispunt). Tijdens de krokusvakantie (24-28 februari) wordt het kruispunt met de Palokenstraat aangepakt waarbij BESIX de aansluiting van de riolering en het aanleggen van de tijdelijke asfaltlaag zal uitvoeren. Op die manier is het kruispunt opnieuw toegankelijk voor het verkeer van zodra het school op het Sint-Godelieve-Instituut hervat. Opgelet: tijdens de krokusvakantie zullen de Palokenstraat en Koestraat hiervoor tijdelijk dubbelrichting verkeer worden.

Het einde van fase 2 wordt geschat tegen oktober 2020.


Welke omleidingen worden van kracht?

In de Processiestraat verandert de rijrichting deels. Zo geldt vanaf fase 2 nog steeds het éénrichtingsverkeer tussen Bossuitstraat en KFC Lennik. Vanaf de Kruiskouterstraat tot aan KFC daarentegen zal de Processiestraat tweerichtingsverkeer worden. (zie bijlage plan 1)

Vanaf fase 2 zal het Sint-Godelieve-Instituut niet langer bereikbaar zijn vanaf de Ninoofsesteenweg.

Wie met de auto komende vanuit richting Ninove de school wil bereiken rijdt via Sint-Kwintens-Lennik centrum naar de Brusselssestraat.

Wie met de auto komende vanuit richting Dilbeek de school wil bereiken rijdt via de Ijsbergstraat (Schepdaal) naar de Brusselsestraat.


De ‘schoolstraat’ blijft van kracht op maandag tussen 16.10 en 16.40 uur, op dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 15.15 en 15.45 uur en op woensdag tussen 11.45 en 12.15 uur.
Vanaf fase 2 parkeren de schoolbussen in de Schapenstraat fase 1 tussen de Doelestraat en de Palokenstraat aan de kant van de bibliotheek. Om de schoolstraat aan te duiden, wordt er een nadarhek geplaatst ter hoogte van het kruispunt met de Doelestraat. Auto’s kunnen tijdens de uren van de schoolstraat niet meer in de rode zone (zie bijlage plan 2) op onderstaande kaart rijden.

De rijrichting in de Palokenstraat blijft behouden en blijft eenrichtingsverkeer richting Koestraat en Frans Devoghellaan.

Buiten de uren van de schoolstraat kan men via Schapenstraat fase 1 de school met de wagen bereiken van op de Brusselsestraat. De circulatie ter hoogte van de dorpskern van Sint-Martens-Lennik blijft behouden. (blauwe pijl) (zie bijlage plan 2)

Zwakke weggebruikers blijven bij voorkeur gebruik maken van de Korte Tramweg tussen de Processiestraat en de Schapenstraat, het verharde pad van aan KFC langs de bibliotheek en de Korte Tramstraat die de Bossuitstraat met de Schapenstraat verbindt.

Waarom deze werken?

Met dit project wil de Gemeente Lennik de wegenis van de Schapenstraat heraanleggen om propere waterlopen voor de volgende generaties te verzekeren en een leefomgeving in harmonie met water te creëren.

De gemeente Lennik en Aquafin zullen een gescheiden stelsel aanleggen in de Schapenstraat en een aantal zijstraten (de oude Schapenstraat, de Oude Brusselsestraat tot aan nr. 22 en de Baasbergstraat, in de Lostraat zal er een nieuwe gracht worden aangelegd).

 

Wat gaat er veranderen?

 • Aanleg nieuwe riolering = aanleg van een gescheiden stelsel (regenwaterleiding en vuilwaterleiding)
 • Aanleg nieuwe wegenis inclusief de aanleg van fietspaden
 • Plaatsing van ANPR camera’s
 • Vernieuwen openbare verlichting (energiezuinige LED)

 

Hoe zullen de werken verlopen?

Het project wordt opsplitst in verschillende fasen, om de bereikbaarheid van de woning zo veel mogelijk te garanderen.

 

Hoe ziet het nieuwe wegdek eruit?

Het traject kan men indelen in 5 verschillende gebieden die ruimtelijk verschillend zijn.

 • Segment A: Woonlint vanaf N8 tot Korte Schapenstraat
 • Segment B: Openruimtegebied vanaf Korte Schapenstraat tot Schapenstraat huisnr. 106
 • Segment C: Woonlint Schapenstraat huisnr. 106 tot huidige bebouwde komgrens
 • Segment D: Woonlint huidige bebouwde komgrens tot Palokenstraat
 • Segment E: Schoolomgeving tussen Palokenstraat en N282

Segment C heeft ruimtelijk dezelfde karakteristieken als segment D. Er wordt daarom gekozen om de bebouwde kom uit te breiden naar segment C.

De rijbaan wordt aangelegd in asfalt over het gehele traject. De inritten naar de zijstraten worden verhoogd aangelegd.

Fietspaden in rode asfalt (1m75) worden aangelegd in beide richtingen in de segmenten A & B & C & D.

Voetpaden worden aangelegd in de segmenten C & D & E.

Er worden 3 verkeersremmers voorzien: ter hoogte van de N8, aan de grens van de bebouwde kom en aan de schoolomgeving.

Gescheiden stelsel – afkoppeling op privaat domein

Waarom afkoppelen?

Wat is afkoppelen?

Wat doet een afkoppelingsdeskundige?


Keuring privéwaterafvoer 

Stand van zaken:

Fietspadendossier werd goedgekeurd door provincie Vlaams-Brabant.

Wegenistracé werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

Nutsmaatschappijen gestart met de voorbereidende werken (lopende).

Het gaat hier bijvoorbeeld om de verplaatsing van de betonpalen van de openbare verlichting, ontdubbelen van de waterleiding, versterken van het glasvezelnetwerk, …

Private afkoppelingsdossiers lopende.

Omgevingsvergunning goedgekeurd

Timing

(onder voorbehoud)

November - december 2018

Indienen definitief subsidiedossier fietspaden en aanleg riolering.

Publicatie project: aannemers dienen offertes in

Mei - Juni 2019

Gunning aannemer

September 2019

3e infovergadering met aangestelde aannemer: 5 september  - 19u - feestzaal Sint Martens Lennik

Oktober 2019

Start der werken fase 1

Februari 2020

Start werken fase 2

 

Vragen?

Voor al je vragen kan je terecht bij de projectmanager:

Steven De Greef - steven.degreef@aquafin.be.

03 450 45 45