Gemeente Gemeente Lennik

Protocol gebruik gemeentelijke zalen

Capaciteit per zaal

Deze wordt berekend door het aantal toegankelijke vierkante meters te vermenigvuldigen met het aantal toegelaten bezoekers per m², de zogenaamde dichtheid of densiteit.
De norm bij events waar de bezoekers voornamelijk zitten of stilstaan (bv eetfestijn) is dat er een oppervlakte van 4m² netto ruimte per bezoeker dient te worden voorzien. Bij events waar de bezoekers vooral bewegen, moet er een netto ruimte van 10m² per bezoeker worden voorzien.

Uiteraard dient er naast de bepaling van het maximaal aantal aanwezigen steeds rekening worden gehouden met de geldende protocollen die vanuit de federale overheid worden opgelegd.

Jongensschool – Sint-Martens-Lennik

Beschikbare oppervlakte is 265 m²

  • Event met voornamelijk zittend publiek:
    Bij een oppervlakte van 265 m² en een toegelaten dichtheid van 0,4 persoon per m² (of anders : 4 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 106 bezoekers (= 265 m² x 0,4 dichtheid).

  • Event met voornamelijk bewegend publiek:
    Bij een oppervlakte van 265 m² en een toegelaten dichtheid van 0,1 persoon per m² (of anders : 10 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 26 bezoekers (= 265 m² x 0,1 dichtheid)


Parochiezaal – Sint-Martens-Lennik

Beschikbare oppervlakte is 220 m²

  • Event met voornamelijk zittend publiek:
    Bij een oppervlakte van 220 m² en een toegelaten dichtheid van 0,4 persoon per m² (of anders : 4 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 88 bezoekers (= 220 m² x 0,4 dichtheid).

  • Event met voornamelijk bewegend publiek:
    Bij een oppervlakte van 220 m² en een toegelaten dichtheid van 0,1 persoon per m² (of anders : 10 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 22 bezoekers (= 220 m² x 0,1 dichtheid).


Parochiezaal Trefpunt – Eizeringen

Beschikbare oppervlakte is 160 m²

  • Event met voornamelijk zittend publiek:
    Bij een oppervlakte van 160 m² en een toegelaten dichtheid van 0,4 persoon per m² (of anders : 4 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 64 bezoekers (= 160 m² x 0,4 dichtheid).

  • Event met voornamelijk bewegend publiek:
    Bij een oppervlakte van 160 m² en een toegelaten dichtheid van 0,1 persoon per m² (of anders : 10 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 16 bezoekers (= 160 m² x 0,1 dichtheid).

 

Sporthal Jo Baetens – Sint-Kwintens-Lennik

Beschikbare oppervlakte is 950 m²

  • Event met voornamelijk zittend publiek:
    Bij een oppervlakte van 950 m² en een toegelaten dichtheid van 0,4 persoon per m² (of anders : 4 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 380 bezoekers (= 950 m² x 0,4 dichtheid).

    Maar conform de federale richtlijnen worden maar maximum 200 bezoekers toegelaten.

  • Event met voornamelijk bewegend publiek:
    Bij een oppervlakte van 950 m² en een toegelaten dichtheid van 0,1 persoon per m² (of anders : 10 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 95 bezoekers (= 950 m² x 0,1 dichtheid).


Gelijkvloers brandweerkazerne – Sint-Kwintens-Lennik

Beschikbare oppervlakte is 350 m²

  • Event met voornamelijk zittend publiek:
    Bij een oppervlakte van 350 m² en een toegelaten dichtheid van 0,4 persoon per m² (of anders : 4 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 140 bezoekers (= 350 m² x 0,4 dichtheid).

  • Event met voornamelijk bewegend publiek:
    Bij een oppervlakte van 350 m² en een toegelaten dichtheid van 0,1 persoon per m² (of anders : 10 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 35 bezoekers (= 350 m² x 0,1 dichtheid).


Parochiezaal Ons Huis – Sint-Kwintens-Lennik

Beschikbare oppervlakte is 300 m²

  • Event met voornamelijk zittend publiek:
    Bij een oppervlakte van 300 m² en een toegelaten dichtheid van 0,4 persoon per m² (of anders : 4 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 120 bezoekers (= 300 m² x 0,4 dichtheid).

  • Event met voornamelijk bewegend publiek:
    Bij een oppervlakte van 300 m² en een toegelaten dichtheid van 0,1 persoon per m² (of anders : 10 m² per persoon), geeft deze berekening een maximaal toegelaten capaciteit op die eventlocatie van 30 bezoekers (= 300 m² x 0,1 dichtheid).


Gebruik gemeentelijke zalen

Voor de gemeentelijke zalen (niet voor de hierboven vermelde parochiezalen) blijft het gebruikersreglement zaal- en materiaalverhuur van kracht. Alle info is terug te vinden op https://www.lennik.be/Zaalverhuur.
Als bijkomende maatregel wordt opgelegd dat de zaal na elk gebruik extra zal worden gereinigd door de poetsploeg. De kosten hiervan zijn ten laste van de huurder.
Deze maatregel is enkel van toepassing voor de occasionele huur en dus niet voor de reguliere werking of seizoenshuur.

Aangezien de parochiezalen in extern beheer zijn, verlopen de aanvragen voor het gebruik van deze zalen rechtstreeks via hen. 

 

Welke activiteiten zijn toegestaan

 

Activiteit Max aantal aanwezigen CERM van toepassing opmerkingen
babyborrel 10 nee Personen die onder hetzelfde dak wonen + 5 steeds dezelfde personen, met uitzondering van kinderen jonger dan 12j.
koffietafel 50 nee Horeca regelgeving van toepassing
huwelijk 10 nee Personen die onder hetzelfde dak wonen + 5 steeds dezelfde personen, met uitzondering van kinderen jonger dan 12j.
receptie privé 10 nee Personen die onder hetzelfde dak wonen + 5 steeds dezelfde personen, met uitzondering van kinderen jonger dan 12j.
privé feest (verjaardag) 10 nee Personen die onder hetzelfde dak wonen + 5 steeds dezelfde personen, met uitzondering van kinderen jonger dan 12j.
eetfestijn 200 ja Hou ook rekening met de berekening van de maximum capaciteit van de zalen.
Indoor sportwedstrijden 200 Ja Om alles veilig te laten verlopen dienen de clubs een aanvraag in met plan van een aanpak en een voorstel van maximum toegelaten bezoekers, rekening houdende met de capaciteit per zaal.

 

Welke activiteiten zijn NIET toegestaan

Fuiven


TIPS EN TRICKS 
 

Creëer anderhalve meter met (grotendeels) zittend publiek  

Stel alles op dat de 1,5 meter tussen de gasten (die aan verschillende tafels zitten) gewaarborgd is, ook wanneer de gasten naar de toiletten gaan.  Elk contact met andere gasten en het organiserend team moet in alle omstandigheden tot een minimum beperkt worden, en steeds met 1,5 meter afstand. Werk bijvoorbeeld met vloermarkeringen of duidelijke gemarkeerde wacht- en looppaden. 

Zet maximaal in op hygiëne 

  • Zorg vóór de start voor een?complete reiniging en ontsmetting?van de ruimte en alle materialen. 
  • Draag een?mondmasker, verplicht bij verplaatsingen vanaf 12 jaar.
  • Stel?handgel of ontsmettingsmiddelen?ter beschikking aan de in- en uitgang en waar nodig, zoals aan de toiletten (hang affiches met duidelijke instructies voor het correct reinigen van de handen).
  • Zet niets op de tafels. 
  • Laat niet-automatische deuren zoveel mogelijk open staan. 
  • Voorzie uitsluitend papieren doekjes of papier op rol, en afsluitbare vuilnisbakken, ook in de toiletten. 

Communiceer duidelijk met je gasten? 

Afficheer bij de ingang duidelijk de coronamaatregelen die van toepassing op je event.?Doe een welkomstgesprek met je gasten waarbij je?hen de voorziene preventiemaatregelen en de coronaregels toelicht. 

Werk op reservatie 

Laat je gasten op voorhand reserveren en gebruik hiervoor wanneer je dit wenst het gemeentelijk ticketsysteem. Op deze manier heb je steeds een overzicht van de gasten, wat belangrijk kan zijn naar mogelijk contactonderzoek. 

Laat het maximaal aantal gasten per tafel toe, niet meer 

De algemene regels over de toegestane sociale contacten zoals vastgelegd door de overheid, moeten worden gerespecteerd. 

Richtlijn momenteel: maximaal 10 personen aan een tafel (exclusief kinderen jonger dan 12 jaar). Het gezelschap dat samen aan een tafel kan zitten, bestaat uit de leden van eenzelfde huishouden (personen die onder hetzelfde dak wonen) en maximaal 5 andere personen (exclusief kinderen jonger dan 12 jaar).

Denk goed na over de organisatie 

  • Laat de activiteit buiten doorgaan.
  • Maak vooraf een duidelijk inplantingsplan/circulatieplan.
  • Voorzie een gescheiden in- en uitgang.
  • Voorzie steeds en overal voldoende ruimte.
  • Werk in bubbels.
  • Vermijd samenscholing van publiek.
  • Voorzie een een corona-manager (door de vereniging, club of federatie) die toeziet op de handhaving van alle corona-maatregelen.
  • Controleer het aantal aanwezigen met een telsysteem (toegangscontrole).
  • Ventileer de zaal zo veel mogelijk.

Regelgeving horeca naleven

  • Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Consumeren aan de bar of rechtstaand is niet toegestaan.
  • Sluit je de deuren ten laatste om 1.00 u ’s nachts.
  • Stimuleer elektronisch betalen. 
  • Gebruik geen menu- en drankenkaart maar borden aan de wanden of andere alternatieven. 
  • Gebruik zo veel mogelijk papieren tafellakens, napperons, placemats, servetten. 
  • Zet geen boterpotjes, zout- en pepervaatjes, olie en azijn, ketchupflesjes, broodmandjes, siervoorwerpen, … op tafel. Geef de voorkeur aan individueel verpakte porties.
  • Reinig en ontsmet tafel, stoelen en het gebruikte materiaal grondig na ieder gebruik. 
  • Glazen, tassen, servieswerk, bestekken moeten na ieder gebruik gewassen worden met zeep en worden gespoeld. 
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf de leeftijd van 12 jaar behalve wanneer u aan tafel zit.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht voor het personeel in de zaal en het keukenpersoneel.
  • Voorzie zoveel mogelijk begeleiding van de gasten naar de tafels. Duid zelf de plaatsen/tafels aan en vermijd zo contacten tussen klanten.

 

Alle gedetailleerde info over de organisatie van evenementen, de geldende horeca regels,… is terug te vinden via onderstaande linken:

https://www.covideventriskmodel.be/assets/docs/protocol-nl.pdf

https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Publications/files/coronavirus-gids-opening-horeca.pdf