Gemeente Gemeente Lennik

Reizen - Public Health Passenger Locator Form

Vanaf 1 augustus treedt het elektronische Public Health Passenger Locator Form in werking. Iedereen die terugkeert naar België moet binnen 48 uur voor vertrek het Public Health Passenger Locator Form invullen.
Dit elektronische formulier is beschikbaar op de websites van


Hoe werkt het?

Het online formulier moet binnen de 48 uur voor uw terugkeer naar België worden ingevuld. Het invullen duurt maar een paar minuten. Eenmaal voltooid, ontvangt u een QR-validatiecode per e-mail. Dit is het bewijs dat u het formulier correct hebt ingevuld. Voor reizigers die met het vliegtuig terugkeren: deze QR-code moet op het moment van instappen worden getoond.

Elke persoon die met het vliegtuig of een boot naar België komt moet het formulier invullen. Mensen die met een ander vervoermiddel (bus, auto, trein, enz.) naar België komen dienen het formulier in te vullen wanneer ze meer dan 48u in het buitenland hebben doorgebracht vóór hun aankomst in België EN meer dan 48 uur in België wensen te blijven. Kinderen onder de 16 jaar staan geregistreerd in het formulier van hun ouders. Kinderen zonder begeleiding moeten hun eigen formulier invullen of op voorhand laten invullen door een geautoriseerde volwassene.

Als u in België aankomt en u wordt erkend als een risicoprofiel (terugkomend uit een rode zone), ontvangt u een SMS met de vraag om u te isoleren en contact op te nemen met een arts. De arts zal u vertellen waar u een test moet uitvoeren. U ontvangt automatisch een tweede SMS met een ticket waarmee u deze test kunt uitvoeren. Deze isolatie en test zijn verplicht als u van een rode zone komt. Als de test positief is zal de regionale gezondheidsdienst contact met u opnemen en zal er een contactonderzoek worden opgestart.

Als een passagier die met een vliegtuig, trein, boot, bus terug naar België is gereisd na aankomst positief test op Covid-19, zullen de contactgegevens van alle medereizigers worden overgemaakt aan de bevoegde regionale overheid (in België) of naar de nationale overheid (voor passagiers uit andere landen). Op basis van deze gegevens zal een contactonderzoek worden opgestart.

De gegevens worden gedurende 28 dagen bewaard en vervolgens vernietigd, in overeenstemming met de algemene bepalingen inzake gegevensbescherming (GDPR).


Waarom moet ik het formulier invullen als ik terugkom uit een groene zone?

Omdat de situatie van dag tot dag verandert. Door het invullen van dit formulier kunt u direct en officieel op de hoogte worden gebracht als de zone waarin u verbleef rood is geworden. U krijgt alle informatie die u nodig heeft om uzelf en uw omgeving te beschermen. Als u met het openbaar vervoer reist, kan u op basis van de informatie op het formulier ook gewaarschuwd worden als een medereiziger passagier positief test op het COVID-19 virus.


Ik heb geen internet op mijn vakantieverblijf, hoe kan ik het formulier invullen?

Als u geen internet heeft op uw vakantieverblijf, kan u internettoegang vragen aan de receptie van uw verblijf, bij een toeristisch bureau, een plaatselijke horecagelegenheid met WIFI of iemand die je kent.


Ik heb geen mobiele telefoon. Wat moet ik doen?

Download het PDF-document dat beschikbaar is op www.diplomatie.belgium.be en houd een gedrukt exemplaar bij u.


Ik ben op reis in België, moet ik ook het formulier invullen?

Nee, je hoeft het alleen in te vullen als je terugkomt uit het buitenland.


Mijn vliegtuig landt in Nederland of Frankrijk, moet ik het formulier ook invullen?

Ja, zodra u vanuit het buitenland naar België terugkeert en meer dan 48 uur in België verblijft.


Moet elk lid van een groep (bijv. de jeugdbeweging) het formulier invullen?

Ja, alleen kinderen onder de 16 jaar die met een volwassene of hun ouders reizen, kunnen op het formulier van hun ouders worden geregistreerd.


Moet een buitenlandse of terugkerende vrachtwagenchauffeur dit formulier invullen?

Ja, als hij meer dan 48 uur op Belgisch grondgebied verblijft. Hij hoeft het echter niet in te vullen als hij minder dan 48 uur onderweg is.