Gemeente Gemeente Lennik

Reizen - Public Health Passenger Locator Form

Vanaf 1 augustus treedt het elektronische Public Health Passenger Locator Form in werking. Iedereen die terugkeert naar België moet binnen 48 uur voor vertrek het Public Health Passenger Locator Form invullen. Alle informatie over dit formulier kan je hier vinden.

Hoe werkt het?

Het online formulier moet binnen de 48 uur voor uw terugkeer naar België worden ingevuld. Het invullen duurt maar een paar minuten. Eenmaal voltooid, ontvangt u een QR-validatiecode per e-mail. Dit is het bewijs dat u het formulier correct hebt ingevuld. Voor reizigers die met het vliegtuig terugkeren: deze QR-code moet op het moment van instappen worden getoond.

Elke persoon die met het vliegtuig of een boot naar België komt moet het formulier invullen. Mensen die met een ander vervoermiddel (bus, auto, trein, enz.) naar België komen dienen het formulier in te vullen wanneer ze meer dan 48u in het buitenland hebben doorgebracht vóór hun aankomst in België EN meer dan 48 uur in België wensen te blijven. Kinderen onder de 16 jaar staan geregistreerd in het formulier van hun ouders. Kinderen zonder begeleiding moeten hun eigen formulier invullen of op voorhand laten invullen door een geautoriseerde volwassene.

Als u in België aankomt en u wordt erkend als een risicoprofiel (terugkomend uit een rode zone), ontvangt u een SMS met de vraag om u te isoleren en contact op te nemen met een arts. De arts zal u vertellen waar u een test moet uitvoeren. U ontvangt automatisch een tweede SMS met een ticket waarmee u deze test kunt uitvoeren. Deze isolatie en test zijn verplicht als u van een rode zone komt. Als de test positief is zal de regionale gezondheidsdienst contact met u opnemen en zal er een contactonderzoek worden opgestart.

Als een passagier die met een vliegtuig, trein, boot, bus terug naar België is gereisd na aankomst positief test op Covid-19, zullen de contactgegevens van alle medereizigers worden overgemaakt aan de bevoegde regionale overheid (in België) of naar de nationale overheid (voor passagiers uit andere landen). Op basis van deze gegevens zal een contactonderzoek worden opgestart.

De gegevens worden gedurende 28 dagen bewaard en vervolgens vernietigd, in overeenstemming met de algemene bepalingen inzake gegevensbescherming (GDPR).