Gemeente Gemeente Lennik

SAVE-Charter

Op dinsdag 13 september 2016 ondertekende Lennik het SAVE-charter Steden & Gemeenten van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). De gemeente Lennik was daarmee de 1ste gemeente in het Pajottenland, de 8ste in Vlaams-Brabant en de 73ste in Vlaanderen die het charter ondertekende.

OVK is een lotgenotenvereniging die families die hun kind hebben verloren in het verkeer ondersteunt. OVK voert strijd tegen een te grote verkeersonveiligheid, in het bijzonder daar waar het gaat om kinderen en jongeren. SAVE staat dan ook voor: Samen Actief voor VEilig Verkeer. Lennik geeft met de ondertekening van het SAVE-charter een duidelijk signaal zich actief te willen inzetten voor meer verkeersveiligheid.

Om het engagement van de gemeente bij de ondertekening van het SAVE-charter te onderstrepen werd een actieplan opgesteld door de gemeentelijke mobiliteitsdienst in samenwerking met de lokale politie. In dit actieplan, dat opgebouwd is rond de zeven doelstellingen van het SAVE-charter, komen de drie E’s uit de verkeerskunde uitgebreid aan bod: Education, Engineering en Enforcement, oftewel sensibilisatie, infrastructuur en handhaving.

Tijdens het actiejaar werden er vele acties en projecten voltooid. Enkele voorbeelden zijn de hernieuwing van het mobiliteitsplan, de start van een digitaal systeem voor aanvragen inname openbaar domein en de definitieve invoering van de halve schoolstraat.

De gemeente Lennik kreeg op maandag 25 juni 2018 als 61e gemeente het SAVE-label, omdat het SAVE-actiejaar succesvol werd afgerond.

 

Wat na een verkeersongeval?  Meer info vind je hier