Gemeente Gemeente Lennik

Sociaal tarief voor energie

Het sociaal tarief is een maatregel om personen of gezinnen die behoren tot bepaalde categorieën van rechthebbenden te helpen om hun energierekening te betalen.

Het sociaal tarief is een gunstig tarief voor energie. Het is identiek in heel België, ongeacht de energieleverancier of de netbeheerder.

Het tarief wordt vier keer per jaar berekend door de federale regulator voor energie, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas(GREG), op basis van de laagste prijzen op de leveranciersmarkt van elektriciteit en aardgas.

Het sociaal tarief wordt in de meeste gevallen automatisch toegepast. Deze automatisering zorgt ervoor dat de meeste rechthebbenden het sociaal tarief verkrijgen zonder dat ze zelf iets moeten doen. Het is de FOD Economie die instaat voor die automatische toekenning en voortaan om de drie maanden aan de leveranciers meedeelt aan welke klanten zij het sociaal tarief moeten toekennen, voor welke gas- en/of elektriciteitsmeter en voor hoelang.

Alle info over het federaal sociaal tarief lees je hier.

Denk je recht te hebben op deze verhoogde tegemoetkoming maar werd het niet automatisch toegepast?

Vraag het na bij je mutualiteit of kijk het met je e-ID na via de FOD economie

Een andere optie is om deze vragenlijst in te vullen volgens de situatie die op jou van toepassing is. Na de vragen te hebben doorlopen, geeft deze applicatie je aan of je wel of niet in aanmerking kan komen voor het sociaal tarief. 

Is er een probleem of lukt het niet?

Contacteer de sociale dienst van het OCMW of bel het Contact Center van de FOD economie op het gratis nummer 0800 120 33. Hou zeker je naar je naam, adres en rijksregisternummer bij de hand.

Zit je met je handen in het haar? Onze sociale dienst van het OCMW staat voor je klaar!

Aarzel niet en maak een afspraak via 02 532 41 45  of kom vrij langs tijdens de open deurmomenten op dins- en donderdag van 8.30 tot 11.30 uur en donderdagavond van 16 tot 19.30 uur.