Gemeente Gemeente Lennik

Streekproducten

Vlaams-Brabant kent een ruime variatie aan streekproducten. Naast de rijkdom aan verse producten zoals aardbeien, druiven, witloof en asperges... vindt men ook tal van unieke verwerkte producten. Denk maar aan de Lambiekbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei of de Hagelandse wijn. Meestal gaat het om sympathieke kleinschalige initiatieven, veelal nog te ontdekken, maar wél met veel potentieel. Deze streekproducten zijn uitgegroeid tot de culinaire ambassadeurs van onze streek.

In Lennik kan je ook terecht voor een straffe eet- en drinkcultuur. Zo biedt Huis Vossen al sinds 1860 heerlijke authentieke wijn & jenever. Proef zeker eens de pittige frisse perenjenever… Vergeet zeker niet op zaterdag een bezoek te brengen aan de boerenmarkt op het gezellige dorpsplein te Gaasbeek, waar landbouwers uit de omgeving hun eigen producten rechtstreeks aan de consument verkopen.

Meer informatie vind je op de website van Straffe Streek.

Straffe Streekgemeente

Lennik is een Straffe Streek Gemeente. Het Straffe Streek Gemeente-label geeft aan dat gemeente de streekproducten uit Vlaams-Brabant een warm hart toedraagt en er ook effectief werk van maakt. Dit betekent dat gemeente Lennik streekproducten aankoopt voor een minimum budget, streekpakketten geeft als cadeau ter ere van diverse gelegenheden en streekproducten in de dagelijkse werking gebruikt.

In de Groene Gordel hebben Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenberg, Lennik, Liedekerke, Londerzeel, Machelen, Meise, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde en Zemst het samenwerkingsakkoord met de provincie Vlaams-Brabant en de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant al ondertekend.

Label Pajottenland

Sinds eind 2012 herken je producten met een hart voor het Pajottenland aan het streekmerk: een blauw-wit hart op een groene achtergrond.

Een Pajottenland-product is:

  • lokaal, lekkers van hier gemaakt met ingrediënten van hier
  • traditioneel of net vernieuwend
  • ambachtelijk, zonder overbodige kleur- of smaakstoffen
  • duurzaam, met aandacht voor het milieu en respect voor het landschap

Alle producten van Lekkers uit het Pajottenland dragen ook het streekmerk.
 Meer informatie vind je op de website van Lekkers uit het Pajottenland.