Gemeente Gemeente Lennik

Vaerendonck Guy

Guy Vaerendonck is geboren te Antwerpen in 1965. Hij begon gitaar spelen toen hij 10 jaar was.
Vanaf zijn 12 jaar volgde hij lessen klassieke gitaar aan de Muziekacademie van Antwerpen en rond 14 jaar begon hij met elektrische gitaarlessen bij François Mercelis.

Op de middelbare school kreeg hij de mogelijkheid om eens elektrische gitaar mee te spelen in een bluesbandje van de school.

Op 18 jaar werd hij echt gebeten door het Jazzmicrobe en neemt, op aanraden van zijn gitaarleerkracht jaarlijks mee aan de Jazzstages te Dworp waar zijn leven voor altijd veranderde. Eindelijk kwam hij ook in contact met mensen die deze jazzmuziek ook leuk vonden. Verder ging hij als tiener met zijn vriend (nog ne Guy) zoveel mogelijk naar de Antwerpse “Garde Civic” luisteren: ''Er was daar enkel jazz te horen, en veel muzikanten, net iets ouder dan mezelf, speelden daar wekelijks: Piet Verbist, Erwin Vann, Dré Pallemaerts, Bert Joris, Cois Mercelis en zelfs de toen jonge Dirk Van Der Linden. Af en toe speelde ik een paar nummertjes met hen mee, maar ze waren zo veel beter dan ik. Uiteindelijk was dit erg goed om mijn muzikale grenzen en podiumangsten te verleggen.''

Daarna zit hij in zijn eerste groep met o.a Michael Schack (Milk Inc., Kate Ryan, Clouseau e.a) en Jan Van Rooy (Scooter, Der Polizei) die toen al een gevestigde naam was in het popcircuit. Door deze laatste kwam hij in contact met pianist Dirk Joris en mocht Guy meespelen in de groep van Pol Swaab met zangeres Danny Kahn en nemen met deze groep een single op.

Uiteindelijk wil Guy alleen nog jazz spelen en volgt privélessen bij o.a Peter Hertmans, Pierre Van Dormael, Bert Joris en Cois Mercelis.

Toen begon hij te jammen in en rond de stad Antwerpen en kreeg te kans om te jammen met o.a Jack Van Poll, Ben Sluys, Herman Pardon, David Kikofski, Dré Pallemaerts, Kurt Van Herck, e.a. Saxofonist Mike Zinzen vraagt hem daarna om in zijn groep te spelen met Chris Deurinckx op drums en Henk De Laat op bas.

Nadat hij afgestudeerd was van de middelbare school, nam Guy jaarlijks deel aan de jazzcursus van de Halewijstichting (Jazz-Studio) om zich er helemaal in te verdiepen en volgde verder lessen aan de jazz studio als privé leerling.  Later zette hij zijn studie verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Dit was toen de enige school voor jazz en geïmproviseerde muziek in Belgie. Na enkele jaren daar gezeten te hebben maakte hij zijn Master af aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Sindsdien werkt Guy als jazzmusicus en muziekleerkracht in het DKO, de Kunsthumaniora en het Conservatorium van Antwerpen waar hij vakdidactiek geeft in het SLO (leerkrachtopleiding). Tijdens het Peter Benoit jaar kreeg Guy een compositieopdracht van de Stad Antwerpen om Peter Benoit composities te arrangeren voor een jazzensemble en daar mee op treden. Guy kreeg verder de kans om op binnen- en buitenlandse  podia te spelen met ondermeer Mark Levine, Bart Defoort, Mike Zinzen, Hans Van Oost, Jan De Haas, Jan Mues, Chris Mentens, Fré Desmuyter, Bas Cooymans, Chris Joris, Ben Sluys, Koen Nys, Pierre Vaiana, Ewout Pierreux, Peter Cox, Bart Maris, Billy Hart, Ernst Vranckx, etc...

Zijn eigen kwartet (Het Guy Vaerendonck kwartet) diende als voorprogramma van Henry Treadgill ensemble, maakte opnames voor ‘Jazz in de nacht’ (voor het Jazzprogramma van Marc Van Hoof) en speelde op jazzfestivals in binnen-en buitenland. (Belga Jazz festival, Karlovivary festival, DeWerf) en kreeg in 1990 “The Knack Rhytm’n Jazz Trophy”. Ook pop schuwt hij niet en maakte opnames met Jan Van Kelst, Mister Kelly’s, The Pol Swaab band en de Nederlandse musicalster en zangeres Chaira Borderslee. Sinds 2018 is hij ook lid van de ‘North Side’ bigband o.l.v. Johan Coen.