Gemeente Gemeente Lennik

Vallen Aziatische hoornaar

Lennik bindt samen met vzw Imkers Pajottenland de strijd aan tegen Aziatische hoornaars met de verdeling van gratis vallen. Om het aantal nesten zo klein mogelijk te houden, zetten we vanaf nu vallen uit. Daarvoor rekenen we op jou! Ideaal komt er ongeveer 1 val/km² te staan.

Lokaal bestuur Lennik wil samen met de vzw Imkers van het Pajottenland de strijd aangaan tegen de Aziatisch hoornaars. 

Sinds 2017 is de Aziatische hoornaar gevestigd in Vlaanderen. Deze vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit en vooral voor inheemse bijen die lekkere honing produceren. Bovendien eten hoornaars veel nuttige insecten op. Het grote gevaar voor particulieren zit hem in het betreden van een ruimte waar een nest hangt (verstoring) of tuinaannemers die hagen aan het scheren zijn. Bouwvakkers die sloop- of renovatiewerken aan het uitvoeren waren, zijn ook al het slachtoffer van de Aziatische hoornaar geworden met ziekenhuisopname tot gevolg. 

De opmars van de Aziatische hoornaars gaat zeer snel. In de brandweerzone Vlaams-Brabant werden er vorig jaar 800 nesten onschadelijk gemaakt. In de nazomer worden er nieuwe koninginnen geboren. Daarvan starten er het volgende jaar gemiddeld een 15-tal succesvol een nieuw nest. Wat wil zeggen dat er gemakkelijk 12 000 nesten zullen worden gemaakt in 2024 in onze regio. 

Daarom kocht gemeente Lennik, net als veel andere gemeenten, gratis vallen aan. Deze willen we graag zo snel als mogelijk verdelen in onze gemeente. Ideaal komt er ongeveer 1 val/km² te staan. We gaan zoveel mogelijk vallen plaatsen in de omgeving waar er in 2023 nesten werden gevonden. 

Wanneer de vallen vanaf eind februari geplaatst worden, kunnen hiermee overwinterde koninginnen gelokt worden die in deze periode bezig gaan om nieuwe nesten te bouwen. Een nieuw nest brengt anders in de late zomer vele nieuwe koninginnen voort.

Help jij mee Aziatische hoornaars vangen? 

  • Kom een lokemmer ophalen:
    • in de oude brandweerkazerne, Karel Keymolenstraat 4 op
      • dinsdag 2 april tussen 8.30 en 12.30 uur
      • donderdag 21 maart tussen 19 en 20 uur

Zelf lokvloeistof maken 

Deze vloeistof dient om de hoornaars te lokken. Ze bestaat uit een mengeling van suiker en alcohol. De alcohol zorgt ervoor dat bijen er niet op afkomen. Het lokaas bestaat uit wijn, bier, beetje suiker, alcohol en/of azijn. Gevangen koninginnen verdrinken in de vloeistof (~ 2 cm). De lokstof (‘Trappit’) kan ook aangekocht worden in de imkerhandel aan een richtprijs van 15 euro/0,5 l. 

Laat nesten verdelgen door de brandweer 

Merk je in het voorjaar of de zomer een nest op van de Aziatische hoornaars? Meld ze aan de Brandweerzone Vlaams-Brabant West via aziatische.hoornaar@zvbw.be of 02 454 81 16. 

Wat vliegt daar in het rond? Een bij, wesp of hoornaar?

Klik hier voor meer informatie.

Foto: ©Dominique Soete, vrijwilliger bij Vespawatch

Gepubliceerd op di 27 feb 2024