Gemeente Gemeente Lennik

Vlaams kampioenschap tegelwippen

EEN DAG NIET GEWIPT, IS EEN DAG NIET GEFEEST! Tot en met 31 oktober 2024 is Vlaanderen in de ban van het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen breekt tegels uit in zijn voor-, achter- of geveltuin.

Tegelwippen, dat is tegels, beton, stenen of andere vormen van verharding uitbreken en er bloemen, bomen of gras in de plaats zetten. Het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen is een ludieke onthardingscampagne

Verzamel de hele buurt, want vele handen maken tegelwippen lichter. Leen de drilboor van de buur of het breekijzer van de overbuur en vlieg er samen in. Onze ambassadeurs Bartel Van Riet en Tine Embrechts spreken uit ervaring: samen tegelwippen is plezant. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Waar is dat feestje?

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen ging van start!

Nog tot eind oktober kan iedereen massaal tegels wippen. Bever, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal voeren een gezonde en opgewekte strijd om onze Pajotse dorpen klimaatbestendig te maken. Als we tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, dan maken we onze regio klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier!

De tegelstand van de derby volg je op http://vk-tegelwippen.be/derby/opgewekt-pajottenland

Galmaarden neemt ook deel, maar maakt geen deel uit van de derby.

Doe je ook mee? Gewipte tegels geef je met een muisklik in. 

Waarom tegelwippen?

 • Vlaanderen is een van de meest verharde regio’s van Europa.
  In combinatie met extreme weersomstandigheden zorgt dat voor droogte en wateroverlast.
 • Kleine beetjes helpen. Met elke vierkante meter die je onthardt, kan er per jaar 250 liter extra regenwater in de grond trekken. Als je tegels wipt, wordt je tuin een spons die water opslaat en vasthoudt voor wanneer er een tekort is.
 • Stenen houden warmte vast, zeker bij een hittegolf. Planten en bomen zorgen voor verkoeling. 1 volwassen boom doet het werk van 5 airco’s. Goedkoop én effectief!
 • Een groene tuin geeft onderdak en eten aan grote en kleine beestjes, zoals vogels, egels, bodembeestjes, vlinders en bijen.
 • Een groene buurt is goed voor je mentale welzijn. Tegelwippen heeft dus een positieve impact op jouw omgeving, en ook op jezelf.

Maak Vlaanderen weerbaarder tegen de gevolgen van de klimaatverandering en draag je steentje weg. Is een groot gedeelte van jouw voor-, achter- of geveltuin onnodig verhard? Dan ben je de ideale tegelwipper!  

Hoe doe je dat?

Kies waar je tegels wipt en ga na welke planten daar het best passen (zon/(half)schaduw). Voor een geveltuin hou je rekening met de regels rond toegankelijkheid van het voetpad.

Zorg voor goed gereedschap: een schop, een schroevendraaier, een koevoet, en soms ook een drilboor. 

 • Wip die tegels eruit, neem een foto en tel je tegels.
 • Voorzie voldoende ruimte voor de wortels van de planten: 30 à 40 cm. Verwijder het steenpuin en/of het zand en vul de bodem aan met goede tuinaarde/compost.
 • Maak de kluiten van de planten nat en stop ze in de grond. Plant ze op het juiste moment naargelang de plantensoort. (check op de verpakking van het plantgoed).
 • Maak een foto.
 • Registreer het aantal gewipte tegels op vk-tegelwippen.be

De tegelteller van Lennik gaat omhoog en jij maakt kans op een leuk prijzenpakket en op de titel 'tegelwipper' van de maand. 

Bartel toont je hoe het moet

Op de inspiratiepagina’s lees je o.a. hoe je de juiste planten kiest, hoe je regenwater opvangt en hoe je uitgebroken tegels hergebruikt. Kijk hoe Bartel eenvoudig een
stuk beton omtovert tot een klein stukje natuurparadijs!

Partners

Het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen wordt georganiseerd door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en Breekijzer vzw, een vereniging en kenniscentrum rond
ontharding in Vlaanderen.

Creatief bureau Frank Lee, organisator en bedenker van het NK Tegelwippen, biedt ondersteuning. KU Leuven is de wetenschappelijke partner

Gepubliceerd op do 31 okt 2024