Gemeente Gemeente Lennik

Winkels, handelszaken en markten

Supermarkten

  • Supermarkten blijven open, maar de toegang ertoe zal op een gecontroleerde manier gebeuren.
    In de mate van het mogelijke wordt gevraagd om alleen te winkelen.
  • Er wordt er maximum aantal klanten dat tegelijkertijd in de supermarkt aanwezig mag zijn vastgelegd: maximaal 1 klant per 10 vierkante meter gedurende maximaal 30 minuten. Op die manier kan je steeds een veilige afstand van 1,5 meter bewaren (i.e. de lengte van een winkelkarretje).
  • Winkels mogen geen kortingsacties of solden doen.
  • Ook in kleinere voedingswinkels en apotheken dient er een actief wachtrijbeheer ingevoerd te worden zodanig dat een veilige afstand (1,5m) kan gegarandeerd worden.

Niet essentiële winkels en handelszaken
Niet essentiële winkels en handelszaken blijven dicht met uitzondering van voedingsmiddelen, apotheek, dierenvoeding en krantenwinkels.  

Kappers
Vanaf vandaag, 25 maart, moeten alle kappers verplicht de deuren sluiten.

Door de nieuwe maatregel kunnen de kappers een beroep doen op de premie van 4.000 euro, net als winkels en ondernemingen die eerder hun zaak moesten sluiten. 
Vlaamse kapperszaken kunnen die premie aanvragen via de website van het Vlaio. Een kappersonderneming kan voor maximaal vijf exploitatiezetels een premie krijgen, op voorwaarde dat er in de bijkomende exploitatiezetels minstens één voltijdse werknemer tewerkgesteld is.

Nachtwinkels
Nachtwinkels mogen vanaf het openingsuur tot 22 uur open blijven. Hierbij dienen de regels van social distancing (1.5m) gevold te worden en dit zowel in als rond de winkel.

Markten
Openbare markten worden gesloten. De wekelijkse markt op dinsdag en de boerenmarkt op zaterdag in Gaasbeek gaan niet meer door. Voedselkramen zijn enkel nog toegelaten waar ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening. 

Gezien de hoofddoelgroep van onze wekelijkse marktbus uit een risicogroep bestaat, hebben wij uit veiligheidsoverwegingen besloten deze tijdelijk op te schorten.