Gemeente Gemeente Lennik

Woonwinkel Pajottenland

Bij Woonwinkel Pajottenland kan iedereen terecht voor GRATIS informatie, advies en begeleiding bij vragen over wonen. De voorwaarde is wel dat je inwoner bent van Bever, Galmaarden, Herne, Gooik, Pepingen of Lennik, of dat je in een van die zes gemeenten wilt komen wonen. Het maakt daarbij niet uit of je eigenaar of huurder bent of gewoon op zoek bent naar meer informatie rond wonen. 

Voor welke onderwerpen kan ik aankloppen bij Woonwinkel Pajottenland?

 • Het verbeteren, aanpassen of renoveren van je woning. Wij ondersteunen je graag in de aanloop van je project met technisch advies op maat en bekijken graag op voorhand voor welke premies je in aanmerking komt. Ook voor de effectieve aanvraag van de premies na de werken kan je op Woonwinkel Pajottenland rekenen.

 • Ben je van plan om energiebesparende werken uit te voeren dan bekijken we graag met jou welke premies van de netbeheerder er mogelijk zijn en ondersteunen we jou bij het aanvragen van deze premie. Zo is er een premie bij Fluvius voor dakisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, buitenmuurisolatie (binnen – buiten – spouw), warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler.

 • Je kan bij ons informatie inwinnen over de Vlaamse energielening. Hiermee kunnen mensen van de doelgroep energiebesparende ingrepen financieren tot een maximum van 15.000 euro over een periode van 10 jaar aan een rentevoet van 0 procent. 

 • Wil je graag technisch advies op maat? Dat kan door een afspraak te maken met onze technisch adviseur. Hij kan bij je langs komen en specifiek voor jouw project advies geven. Kan ik mijn bad vervangen door een inloopdouche? Hoe moet ik de isolatie aanbrengen op een correcte manier? Welke vorm van verwarming is aangewezen in mijn situatie? Dit zijn maar een paar vragen waar onze technisch adviseur een antwoord op zal geven. De Woonwinkel is er ook voor al je opmerkingen en vragen rond woonkwaliteit. Onze technisch adviseur kan langskomen om de woning te screenen en samen met huurder en eigenaar de situatie en mogelijkheden te bespreken.

 • Ook voor de zoektocht naar een kwaliteitsvolle huurwoning of een inschrijving voor een sociale woning kan je terecht in de Woonwinkel. Wij informeren je over de mogelijkheden en ondersteunen je bij het administratieve gedeelte van de inschrijving. Bij vragen en opmerkingen is er ondersteuning van de sociaal adviseur.

 • Zowel de huurder als de verhuurder kunnen bij Woonwinkel Pajottenland terecht met vragen over onder meer de huurwetgeving, procedures, bemiddeling tussen huurders en verhuurders en kwaliteit van de woning.


Meldpunt discriminatie op de huurmarkt
Sommige verhuurders zijn zich niet altijd bewust dat de vragen die ze stellen, de beslissingen die ze nemen of de handelingen die ze doen, discriminerend kunnen zijn. Ze laten zich soms leiden door vooroordelen of gaan verder op eerdere negatieve ervaringen. Bovendien is het niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van discriminatie. Op de huurmarkt is discriminatie op gelijk welk moment verboden.

Er bestaan verschillende soorten discriminatie:

 • directe discriminatie (bv. enkel Belgische nationaliteit toegestaan);
 • indirecte discriminatie (bv. geen huisdieren welkom);
 • onbewuste discriminatie (bv. geen grote gezinnen want die maken te veel lawaai);
 • opdracht tot discriminatie (bv. verhuurder vraagt vastgoedmakelaar geen mensen van vreemde origine toe te laten);
 • het weigeren van redelijke aanpassingen aan de woning voor mensen met een handicap.

Meen je het slachtoffer te zijn van discriminatie, dan zal je daarvan een bewijs moeten leveren. Beschik je over duidelijke e-mails of getuigenissen die erop wijzen dat je gediscrimineerd werd, dan is het aan de verhuurder om die te weerleggen en om zijn keuzes te verantwoorden.

Je kan online een melding van discriminatie indienen op de website van Unia, de onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. Tijdens onze permanenties kan Woonwinkel Pajottenland helpen bij de aangifte van uw klacht rond wonen bij Unia.

Al deze diensten zijn GRATIS voor de inwoners binnen het werkingsgebied.


Hoe kan ik de Woonwinkel bereiken?

Naam Functie Telefoonnummer E-mail
Bart Nachtegael Beleidsmedewerker /

Sociaal adviseur

0490 11 11 96 bart.nachtegael@3wplus.be
Renaat Bockstael Sociaal adviseur 0483 27 48 53 renaat.bockstael@3wplus.be
Steven Geerts Technisch advieseur 0491 61 26 22 steven.geerts@3wplus.be


Hoe kan ik de Woonwinkel in mijn gemeente bezoeken?

Er is wekelijks een zitdag van de woonwinkel Pajottenland in het OCMW van Lennik , op dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur. Hiervoor dien je op voorhand een afspraak te maken met sociaal adviseur van woonwinkel Pajottenland Bart Nachtegael.

Wanneer deze momenten niet passen, is het mogelijk een andere afspraak te maken met sociaal adviseur Bart Nachtegael. 

Meer info?

https://www.3wplus.be/woonwinkel-pajottenland