Gemeente Gemeente Lennik

Zorgparkeren

Wat is zorgparkeren?

Dokters, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt. Ze verliezen gemiddeld 5 tot 10 minuten per huisbezoek door het zoeken naar parkeerplaats.

Bij zorgparkeren stellen inwoners de parkeerplaats voor de eigen oprit of garage ter beschikking van zorgverleners zoals huisartsen, thuisverpleegkundigen, … Zo kunnen deze makkelijker en sneller parkeren dicht bij de woning van hun patiënten.

De zorgparking wordt permanent en kosteloos ter beschikking gesteld.

Moet je toch vertrekken of kom je net aan met de wagen, en staat er een zorgverlener geparkeerd op de zorgparkeerplaats? Dan vind je de naam en het gsm-nummer van de zorgverlener terug op de zorgparkeerkaart achter de voorruit van de wagen.

Je kan de zorgparkeersticker en - kaart vanaf nu reeds aanvragen, waarna we deze vanaf 1 juni naar je zullen verzenden.

Info voor bewoners

Woon je in een straat waar vrije parkeerplaatsen schaars zijn? Heb je een privéparkeerplaats, bijvoorbeeld voor jouw oprit of garage? Maak dan van jouw parkeerplaats een zorgparking!

Hoe vraag ik een zorgparkeersticker aan?

Vraag de gratis zorgparkeersticker aan via het aanvraagformulier en kleef deze op een duidelijk zichtbare plaats ter hoogte van de parkeerplaats die je aanbiedt.

Via deze herkenbare stickers vinden de zorgverleners dan de beschikbare parkeerplaatsen makkelijk terug in het straatbeeld.

  • Vul het inschrijvingsformulier in. Je krijgt een sticker om op je parkeerplaats/garagepoort te kleven per post opgestuurd.
  • Lees ook het reglement. Bij inschrijving geef je je akkoord aan dit reglement. 

Stopzetting zorgparkeerplaats?

Je kan op elk moment de zorgparking stopzetten. Meld in dat geval de stopzetting aan de dienst mobiliteit en verwijder de sticker.

Zorgparkeersticker aanvragen

Info voor zorgverstrekkers

Ben je zorgverstrekker in de thuiszorg? Zoek je dikwijls naar een parkeerplaats tijdens huisbezoeken? En beschik je over een RIZIV-nummer of inschrijvingsnummer uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap? Gebruik dan vanaf nu een Zorgparking. 

Wat is een zorgparking?

Een zorgparking is een (parkeer)plaats op het openbaar domein voor een inrit of garage die als parkeerplaats ter beschikking wordt gesteld. Tijdens huisbezoeken mag je ze gebruiken voor de maximum duur van 45 minuten. Je herkent deze parkeerplaatsen aan de speciale sticker op de garagepoort of oprit.  

Het enige wat je moet doen is een zorgparkeerkaart achter je voorruit plaatsen. Je noteert er je naam, telefoonnummer en nummerplaat op. Zo kan de bewoner je altijd bereiken en vragen om jouw auto te verplaatsen. 

Dankzij het zorgparkeren: 

  • vind je sneller een parkeerplaats in de buurt van jouw patiënten; 
  • verlies je minder tijd aan parkeerplaats zoeken en kan je jouw patiënten langer helpen;
  • vermijd je foutparkeren en parkeerboetes. 

Wil je graag een zorgparkeerkaart aanvragen? 

Vraag je gratis zorgparkeerkaart aan via het inschrijvingsformulier. Je krijgt de zorgparkeerkaart opgestuurd per post. Leg deze kaart achter de voorruit van je auto tijdens huisbezoeken. De kaart is 2 jaar geldig.

Lees ook het reglement. Bij inschrijving geef je je akkoord aan dit reglement. 

Zorgparkeerkaart aanvragen